Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Varsseveld, monument voor de dames Jolink (Foto: Gemeente Oude IJsselstreek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de dames Jolink in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is een plaquette van witte natuursteen. De gedenkplaat is 40 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 3 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
DAMES JOLINK † 1944.

ZIJ BESCHERMDEN
IN DE NAZI-TIJD
VERVOLGDEN EN JODEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de dames Jolink in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is aangebracht ter nagedachtenis aan Gerridina en Hermina Jolink die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven hulp en onderdak boden aan joodse onderduikers.

Nadat op 16 februari 1944 onderduiker Nico Gitz bij een overval was omgekomen, werden de zusters Jolink door de bezetter gearresteerd. In 1944 kwamen zij in Duitsland om het leven.

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de muur van het pand aan de Dames Jolinkweg in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek). De huidige huiseigenaar draagt zorg voor het onderhoud.

Bron
Gemeente Oude IJsselstreek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht