Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Kees van de Vosse (ontwerp), Firma G. en V. Winkens (uitvoering), Dienst Gemeente Brunssum
Onthulling: 7 mei 1989
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door LVO-Parkstad.

Brunssum, 'Joods monument' (foto: Gemeente Brunssum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Brunssum is een metalen davidster, gevat in een metalen cirkel met bijbeltekst. Voor de cirkel is een hardstenen plaquette aangebracht. Het geheel is geplaatst in een driehoekig perk met kleine straatklinkers. De doorsnee van de cirkel is 2 meter.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN
HET VOORMALIG VERZET - DE N.V. GROEP -
EN DE BRUNSSUMSE PLEEGGEZINNEN
DIE IN DE BEZETTINGSJAREN
MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN
250 JOODSE KINDEREN
UIT HANDEN VAN DE
BEZETTER HEBBEN GERED.

7 MEI 1989'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' herinnert de inwoners van Brunssum aan het voormalige verzet (de N.V. groep) en de Brunssumse pleeggezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven 250 joodse kinderen uit handen van de bezetter hebben gered.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 1989 door twee geredde joodse pleegkinderen (Ed van Thijn en Jack Aldewereld) en twee hulpverleners (mevrouw Broers sr. en Mieke Vermeer).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht