Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Varsseveld, monument in het gemeentehuis (Foto: Gemeente Oude IJsselstreek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het gemeentehuis te Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is een wandsteen van aardewerk met in reliëf een aantal evacués en een paard en wagen. De steen is 50 centimeter hoog en 75 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'AANGEBODEN AAN DE GEMEENTE WISCH
DOOR DE GEMEENTE DUIVEN
ALS BLIJK VAN ERKENTELIJKHEID
VOOR VERLEENDE GASTVRIJHEID
EN BETOONDE NAASTENLIEFDE
TIJDENS EVACUATIE
VAN 16 NOVEMBER 1944 TOT EIND APRIL 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het gemeentehuis te Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek) is een geschenk van de gemeente Duiven als blijk van dank aan de inwoners van Wisch voor 'verleende gastvrijheid en betoonde naastenliefde tijdens evacuatie van 16 november 1944 tot april 1945'.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht