Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W.M.A. van der Kemp
Onthulling: 30 april 1965
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Doctor Dreesstraat in Silvolde (gemeente Oude IJsselstreek) is een abstract beeld van beton, waarop een alfa en een omega zijn aangebracht. Een groot overhellend vlak wordt ondersteund door een kleinere pilaar. Het geheel is geplaatst op een plaveisel. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter 50 diep.

Symboliek
De sculptuur staat symbool voor het verzet dat het kapotte land overeind houdt: de steunpilaar is klein en draagt het geschonden grote vlak.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Doctor Dreesstraat in Silvolde (gemeente Oude IJsselstreek) herinnert aan het verzet tegen de bezetter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 april 1965 door burgemeester mr. A.A.J. Goldberg.

Bron
Gemeente Oude IJsselstreek

Voor meer informatie
Wisch in bezettingstijd 1940-1945 van Leo E. Bruil Traanboer (1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Margo Gal | 28 april 2020