Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Terborg, 'Joods monument' (Foto: Gemeente Oude IJsselstreek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Terborg (gemeente Oude IJsselstreek) is een gedenksteen van natuursteen. Bovenin op de steen zijn een Hebreeuwse tekst en een davidster aangebracht. De gedenksteen is 1 meter 60 hoog, 4 meter breed en 30 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 1945

OVER DIT ALLES WEEN IK BITTERE TRANEN,
MIJN OOG, MIJN OOG, HET HUILT ZICH UIT IN WATER'.

L. WOLF A. STRAUS S. STERNFELD-HES
J.L. MESTRIZ J. STRAUS-LEVY F. JUNGBLUT-WOLF
S. LEVY H.J. STRAUS E. BERENDSEN
J. WOLF J. WOLF-SCHWARTZ L. LEVY
A. SPIER G. WOLF L. CUSSEL
H. WOLF-DE WINTER R. WOLF W. ROSENBAUM
A. MESTRIZ-WOLF E. WOLF I. BERENDSEN
M. JUNGBLUT S. STERNFELD A. WOLF

TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE DIERBARE GEVALLENEN'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Terborg (gemeente Oude IJsselstreek) is opgericht ter nagedachtenis aan de 24 Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 24 slachtoffers luiden: E. Berendsen, I. Berendsen, L. Cussel, M. Jungblut, F. Jungblut-Wolf, L. Levy, S. Levy, J.L. Mestriz, A. Mestriz-Wolf, W. Rosenbaum, A. Spier, S. Sternfeld, S. Sternfeld-Hes, A. Straus, H.J. Straus, J. Straus-Levy, A. Wolf, E. Wolf, G. Wolf, J. Wolf, L. Wolf, R. Wolf, J. Wolf-Schwarz en H. Wolf-de Winter.

De Israëlitische gemeenschap draagt zorg voor het onderhoud van de gedenksteen.

Locatie
De gedenksteen is geplaatst op de Joodse begraafplaats, gevestigd aan de Silvoldseweg in Terborg (gemeente Oude IJsselstreek).

Bron
Gemeente Oude IJsselstreek.

Voor meer informatie
Wisch in bezettingstijd 1940-1945 van Leo E. Bruil Traanboer (1987).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht