Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Albert Diekerhof
Onthulling: 30 augustus 1958
Adopteer dit monument.

Dinxperlo, bevrijdingsmonument (foto: B. Enserink)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Dinxperlo (gemeente Aalten) is een zandstenen beeld van een gestileerde mensenfiguur. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het monument is 1 meter 80 hoog.

Symboliek
De ontwerper Albert Diekerhof heeft een mensenfiguur gemaakt, die vastberaden uit de duisternis stapt. Hiermee wordt niet alleen het einde van vijf jaar bezetting bedoeld, maar een bevrijding die van alle tijden is.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Dinxperlo (gemeente Aalten) aan de verworven vrede en vrijheid.

Oprichting
Kort na de bevrijding werd er geld voor een monument ingezameld, maar toch heeft het beeld lang op zich laten wachten. Er was onenigheid over de aard van het monument en de locatie. Uiteindelijk heeft Albert Diekerhof de opdracht gekregen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 augustus 1958 door burgemeester J.W. Stam.

Locatie
Het monument staat dicht bij de ingang van de kerk in Dinxperlo (gemeente Aalten), waar het talud een kleine halve meter oploopt zodat men van de Kerkstraat af tegen het beeld opkijkt.

Bron
Gemeente Dinxperlo.

Voor meer informatie
Het Gemeentearchief van Dinxperlo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht