Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Titus Leeser (1903-1996)
Onthulling: 30 december 1946
Adopteer dit monument.

Haarlo, herdenkingsmonument (foto: A.G.J. Esman)
Haarlo, herdenkingsmonument (foto: A.G.J. Esman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Haarlo (gemeente Berkelland) is een propellervin, geplaatst op een uit keien vervaardigde wielvormig voetstuk. In de propeller staat het jaartal 1944 gegrift. Aan de onderzijde van het voetstuk is een koperen gedenkplaatje bevestigd.Het monument is 2 meter hoog, 50 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het plaatje luidt:

'PROPELLER: MUSTANG P-51
NEERGESTORT OP 28 10 1944 IN HAARLO
PILOOT: R.F. BROWN'.

Wijziging
Oorspronkelijk bestond het monument alleen uit het gedenkplaatje. De propeller is aan het gedenkteken toegevoegd in 1995, nadat deze geborgen was.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Haarlo (gemeente Berkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde piloot R.F. Brown die op 28 oktober 1944 hier met zijn Mustang P-51 neerstortte en om het leven kwam.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 30 december 1946. De propeller is onthuld in 1995.

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats aan de Wolinkweg te Haarlo (gemeente Berkelland).

Bron
Gemeente Borculo (tegenwoordig gemeente Berkelland).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht