Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Steenhouwerij H.M. Troupin en Zn.
Onthulling: 28 mei 1983
Adopteer dit monument.

Opijnen, 'Monument voor Amerikaanse Militairen' (foto: Harry de Bont, gemeente Neerijnen CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Amerikaanse Militairen' in Opijnen (gemeente West Betuwe) is een gedenksteen van gepolijst Balmoral graniet. De inscriptie is met goud ingelegd. De steen is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog en 40 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN GRATITUDE TO THE PEOPLE OF OPIJNEN
FOR HONORING EIGHT AMERICAN B-17 CREWMEN
KILLED IN ACTION HERE DURING WW II.
THEY REST IN THIS CHURCHYARD.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Amerikaanse Militairen' in Opijnen (gemeente West Betuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan de acht bemanningsleden van de 91st Bomb Group die op 30 juli 1943 in het dorp zijn gesneuveld.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

T/Sgt. Douglas V. Blackwood, T/Sgt. Americo Cianfichi, 1/Lt. Robert U. Duggan, S/Sgt. George R. Kruger, 2/Lt. Daniel V. Ohman, S/Sgt. Mike A. Perrotta, S/Sgt. Hermon D. Poling en D/Sgt. Harold R. Sparks.

De gedenksteen staat vlakbij de Oude begraafplaats, waar de acht gesneuvelde militairen begraven zijn.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 mei 1983 door de burgemeester van Neerijnen en de presidente van 'The American Women's Club of Amsterdam'.

Locatie
Het monument is geplaatst naast de N.H. kerk aan de Stoepstraat te Opijnen (gemeente West Betuwe).

Bronnen

  • Gemeente Neerijnen, tegenwoordig West Betuwe;
  • Historische Kring West-Betuwe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Annechien Tiggelaar | 4 mei 2020

Vrijheid geef het door!