Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: H. Pas
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de R.K. Martinuskerk te Pannerden (gemeente Rijnwaarden) is een natuurstenen gedenksteen met kruis en Jugendstil motief.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
HEN DIE VIELEN.
1940 - 1945'.

Op het kruis zijn de namen van twaalf oorlogsslachtoffers aangebracht.

De tekst aan de onderkant van de gedenksteen luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de R.K. Martinuskerk te Pannerden (gemeente Rijnwaarden) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

A. Benning, J. Groenen, F. Grunenberg, W. Hubbers, A. Jansen, J. Jeurissen, L. Jeurissen, J. Kamps, Th. Lubbers, St. van Poorten, E. Rutten en Th. Wezendonk.

Op de gedenksteen staat zowel de naam van de Nederlandse soldaat Wim Hubbers, die in mei 1940 sneuvelde, als die van de Duitse soldaat Frans Grünenberg, die in 1943 in Rusland het leven verloor. Beiden waren slachtoffer van dezelfde oorlog en inwoner van het dorp Pannerden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Locatie
Het monument bevindt zich op de begraafplaats van de R.K. Martinuskerk, bij het Dorpsplein te Pannerden (gemeente Rijnwaarden).

Bronnen

  • Gemeente Rijnwaarden;
  • Oorlog over het Gelders Eiland, dr. Ben Janssen. Copera Historia, Zevenaar (1995).
Voor meer informatie
Heemkundekring Rijnwaarden
p/a Nieuwstraat 3
6911 BJ Pannerden

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht