Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Bernardus ten Hulscher te Leeuwarden is een ingelijste gedenksteen. De steen is een tegel, gebakken uit dezelfde Friese klei waaruit ook de oude kloostermoppen werden vervaardigd. De tekst is omgeven door een stuk prikkeldraad, afkomstig uit het concentratiekamp Vught.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘BERNARDUS TEN HULSCHER
COMMIES TER PROVINCIALE GRIFFIE
VAN FRIESLAND
GEFUSILLEERD TE VUGHT
18 AUGUSTUS 1944’.

Symboliek
Het materiaal waaruit het gedenkteken is vervaardigd, staat symbool voor de onverzettelijke aard van het Friese verzet.

De geschiedenis

Het monument voor Bernardus ten Hulscher in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar die door de bezetter op 18 augustus 1944 in kamp Vught is gefusilleerd.

Bernardus ten Hulscher werd geboren op 22 maart 1895 in Leeuwarden. Hij was commies ter provinciale griffie van de afdeling Financiën en behoorde tot de medewerkers van het Nationaal Steunfonds. Hij haalde gelden voor onderduikers en verzetsmensen op. Ten Hulscher was een van de naaste medewerkers van Jan Evenhuis (medeoprichter van het NSF).

Op 19 juli 1944 werd Ten Hulscher gearresteerd ten gevolge van een inval van de bezetter in Tamminga’s pakhuis aan de Schrans te Leeuwarden. In dit pand lag de administratie van het NSF opgeslagen. Ten Hulscher werd eerst naar Groningen en daarna naar kamp Amersfoort gebracht. Op 16 augustus werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Vught, waar hij twee dagen later werd gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 juni 1947.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument hangt in de vestibule van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents