Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W. Stuurman
Onthulling: 21 juni 1947
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument voor Bernardus ten Hulscher te Leeuwarden is een ingelijste gedenksteen. De steen is een tegel, gebakken uit dezelfde Friese klei waaruit ook de oude kloostermoppen werden vervaardigd. De tekst is omgeven door een stuk prikkeldraad, afkomstig uit het concentratiekamp Vught.
Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:
'BERNARDUS TEN HULSCHER
COMMIES TER PROVINCIALE GRIFFIE
VAN FRIESLAND
GEFUSILLEERD TE VUGHT
18 AUGUSTUS 1944'.
Symboliek
Het materiaal waaruit het gedenkteken is vervaardigd, staat symbool voor de onverzettelijke aard van het Friese verzet.
Het monument voor Bernardus ten Hulscher in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar die door de bezetter op 18 augustus 1944 in kamp Vught is gefusilleerd.
Bernardus ten Hulscher werd geboren op 22 maart 1895 in Leeuwarden. Hij was commies ter provinciale griffie van de afdeling Financiën en behoorde tot de medewerkers van het Nationaal Steunfonds. Hij haalde gelden voor onderduikers en verzetsmensen op. Ten Hulscher was een van de naaste medewerkers van Jan Everhuis (medeoprichter van het NSF).
Op 19 juli 1944 werd Ten Hulscher gearresteerd ten gevolge van een inval van de bezetter in Tamminga's pakhuis aan de Schrans te Leeuwarden. In dit pand lag de administratie van het NSF opgeslagen. Ten Hulscher werd eerst naar Groningen en daarna naar kamp Amersfoort gebracht. Op 16 augustus werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Vught, waar hij twee dagen later werd gefusilleerd.
Onthulling
Het monument is onthuld op 21 juni 1947.
Locatie
Het monument hangt in de vestibule van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden.
Bronnen