Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W. Stuurman
Onthulling: 21 juni 1947
Adopteer dit monument.

Leeuwarden, monument voor Bernardus ten Hulscher (foto: Afke Zijlstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Bernardus ten Hulscher te Leeuwarden is een ingelijste gedenksteen. De steen is een tegel, gebakken uit dezelfde Friese klei waaruit ook de oude kloostermoppen werden vervaardigd. De tekst is omgeven door een stuk prikkeldraad, afkomstig uit het concentratiekamp Vught.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'BERNARDUS TEN HULSCHER
COMMIES TER PROVINCIALE GRIFFIE
VAN FRIESLAND
GEFUSILLEERD TE VUGHT
18 AUGUSTUS 1944'.

Symboliek
Het materiaal waaruit het gedenkteken is vervaardigd, staat symbool voor de onverzettelijke aard van het Friese verzet.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hulscher Bernardus 22-03-1895 18-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Bernardus ten Hulscher in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar die door de bezetter op 18 augustus 1944 in kamp Vught is gefusilleerd.

Bernardus ten Hulscher werd geboren op 22 maart 1895 in Leeuwarden. Hij was commies ter provinciale griffie van de afdeling Financiën en behoorde tot de medewerkers van het Nationaal Steunfonds. Hij haalde gelden voor onderduikers en verzetsmensen op. Ten Hulscher was een van de naaste medewerkers van Jan Everhuis (medeoprichter van het NSF).

Op 19 juli 1944 werd Ten Hulscher gearresteerd ten gevolge van een inval van de bezetter in Tamminga's pakhuis aan de Schrans te Leeuwarden. In dit pand lag de administratie van het NSF opgeslagen. Ten Hulscher werd eerst naar Groningen en daarna naar kamp Amersfoort gebracht. Op 16 augustus werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Vught, waar hij twee dagen later werd gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 juni 1947.

Locatie
Het monument hangt in de vestibule van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.