Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers’ in Hengelo (gemeente Bronckhorst) is een geglazuurd beeld van een geknielde, zich oprichtende mannenfiguur die zich van zijn boeien bevrijdt. Het beeld is geplaatst op een betegeld voetstuk. In de voet van het gedenkteken is een loden koker aangebracht met een perkamenten lijst met de namen van de 56 slachtoffers uit de gemeente Hengelo. Het monument is 3 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 2 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
VOOR HET VADERLAND
IN DE JAREN 1940 – 1945.
HUN OFFER, ONZE HULDE’.

Symboliek
Het monument staat symbool voor het bevrijde, zich weder opbouwende land.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op de in dit gedenkteken geplaatste lijst vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het gedenkteken zich in de tuin van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat te Hengelo. De huidige locatie van het gedenkteken is het Geurtzenplantsoen te Hengelo.

De geschiedenis

Het ‘Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers’ herinnert de inwoners van Hengelo (gemeente Bronckhorst) aan de 56 medeburgers (waaronder 35 joodse slachtoffers) die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 35 joodse slachtoffers luiden:

Alexander Cohen, Frits Cohen, Hans Cohen, Sara Cohen-Jacobs, Jacob Fortuin, Klaartje Fortuin-Engers, Emanuel Jacobs, Karel Jacobs, Samuel Jacobs, Uri Meijer Philip Jacobs, Etje Jacobs-de Groot, Aron Meijers, Leo Meijers, Levie Meijers, Louis Meijers, Jet Meijers-Bamberg, Rebecca Meijers-Bamberg, Jeanette Meijers-Spier, Abraham Philips, Bertha Philips, Jacob Philips (1894), Jacob Philips (1897), Jans Philips, Jenny Philips, Louis Philips (1865), Louis Philips (1934), Louis Philips (1939), Mina Philips, Philip Philips, Rachel Philips, Simon Philips, Billa Philips-Baer, Erna Philips-Bonninger en Julia Philips-Cohen.

Op de namenlijst in het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 augustus 1951 door burgemeester F. van Hoogstraten.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het gedenkteken staat in het Geurtzenplantsoen te Hengelo (gemeente Bronckhorst). Het plantsoen bevindt zich aan de Raadhuisstraat tussen de Regelinkstraat en de Kerkstraat.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents