Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Peter Roovers (1902-1993)
Onthulling: 31 augustus 1951
Adopteer dit monument.

Hengelo, 'Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hengelo, 'Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers' in Hengelo (gemeente Bronckhorst) is een geglazuurd beeld van een geknielde, zich oprichtende mannenfiguur die zich van zijn boeien bevrijdt. Het beeld is geplaatst op een betegeld voetstuk. In de voet van het gedenkteken is een loden koker aangebracht met een perkamenten lijst met de namen van de 56 slachtoffers uit de gemeente Hengelo. Het monument is 3 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 2 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
VOOR HET VADERLAND
IN DE JAREN 1940 - 1945.
HUN OFFER, ONZE HULDE'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor het bevrijde, zich weder opbouwende land.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op de in dit gedenkteken geplaatste lijst vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gedenkteken voor Oorlogsslachtoffers' herinnert de inwoners van Hengelo (gemeente Bronckhorst) aan de 56 medeburgers (waarvan 35 joden) die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 35 joodse slachtoffers luiden:

Alexander Cohen, Frits Cohen, Hans Cohen, Sara Cohen-Jacobs, Jacob Fortuin, Klaartje Fortuin-Engers, Emanuel Jacobs, Karel Jacobs, Samuel Jacobs, Uri Meijer Philip Jacobs, Etje Jacobs-de Groot, Aron Meijers, Leo Meijers, Levie Meijers, Louis Meijers, Jet Meijers-Bamberg, Rebecca Meijers-Bamberg, Jeanette Meijers-Spier, Abraham Philips, Bertha Philips, Jacob Philips (1894), Jacob Philips (1897), Jans Philips, Jenny Philips, Louis Philips (1865), Louis Philips (1934), Louis Philips (1939), Mina Philips, Philip Philips, Rachel Philips, Simon Philips, Billa Philips-Baer, Erna Philips-Bonninger en Julia Philips-Cohen.

Op de namenlijst in het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 augustus 1951 door burgemeester F. van Hoogstraten.

Locatie
Het gedenkteken staat in de tuin van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo (gemeente Bronckhorst).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht