Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 7 mei 1988
Adopteer dit monument.

Aalten, monument aan de Grevinkweg (foto: Archmedus/ wikipedia)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Grevinkweg in Aalten is een gedenksteen van natuursteen. Het gedenkteken heeft een oppervlakte van 43 m2.

Tekst
Op de gedenksteen zijn de namen van elf oorlogsslachtoffers uit Aalten aangebracht:

'G.J. BRUS 62 jaar
G.A. BRUS-STRONKS 63 JAAR
A.J. TE GROOTENHUIS 12 JAAR
A. TE GROOTENHUIS 10 JAAR
M. VAN DER HARST 25 JAAR
J.M. HOGENKAMP 22 JAAR
H.J. HOGENKAMP 15 JAAR
J.B.A. HOGENKAMP 6 JAAR
J. DE ROON 18 JAAR
H.W. STRONKS 33 JAAR
G.W. STRONKS 26 JAAR.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Grevinkweg in Aalten is opgericht ter nagedachtenis aan de elf medeburgers die tijdens het Duitse bombardement van 8 februari 1945 zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

G.J. Brus, G.A. Brus-Stronks, A.J. te Grootenhuis, A. te Grootenhuis, M. van der Harst, J.M. Hogenkamp, H.J. Hogenkamp, J.B.A. Hogenkamp, J. de Roon, H.W. Stronks en G.W. Stronks.

In de landelijke omgeving van de Grevinkweg zijn ruim honderd bommen neergekomen, die grote verwoestingen hebben aangericht. Elf dorpelingen en twee onderduikers kwamen hierbij om het leven. Het monument bestaat uit vier stenen, afkomstig uit de restanten van het huis van de familie Te Grootenhuis. De heer Te Grootenhuis heeft deze stenen na het bombardement op de bewuste plek opgestapeld. Jaren hebben de overgebleven stenen gefungeerd als (onofficieel) monument. In 1988 zijn de stenen op aandringen van de plaatselijke bevolking erkend als officieel gedenkteken ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 1988 door de heer J. te Grootenhuis.

Locatie
Het gedenkteken is geplaatst op de hoek Grevinkweg/Aladnaweg te Aalten.

Bronnen

  • Gemeente Aalten;
  • The Prescott Journal van 8 november 1989;
  • Aalten in Oorlogstijd van J.G. ter Horst (Aalten, Boekhandel Messink & Prinsen). ISBN 9090008802.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht