Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor 'Ome Jan' in Aalten is een bronzen buste, geplaatst op in brons uitgebeelde bakstenen. Het borstbeeld is aan de achterzijde uitgehold en afgesloten met een kopergravure. Hierin staan gegevens over verzetsman Hendrik Jan Wikkerink gegraveerd en een lijst met alle onderscheidingen die hij heeft ontvangen.

Teksten
De in koper gegraveerde tekst aan de voorzijde luidt:

'H.J. WIKKERINK, OME JAN'.

Hieronder is een plaat bevestigd met de tekst:

'U HEBT EEN DAPPERE ZOON,
ZEI DE KONINGIN TEGEN DE VADER'.

Wijziging
Het monument stond tot maart 2010 in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan de Markt te Aalten. Op 26 maart 2010 is het verplaatst naar het naar de hal van de Aaltense Musea / Markt 12 Museum te Aalten.

De geschiedenis

Het monument voor 'Ome Jan' in Aalten is opgericht ter nagedachtenis aan Hendrik Jan Wikkerink (geb.: 28-06-1896, overl.: 18-01-1981), die tijdens de bezettingsjaren hoofd van de Aaltense verzetsbeweging en districthoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers was.

Als blijk van waardering kreeg 'Ome Jan', wat zijn schuilnaam was tijdens de bezetting, op 24 oktober 1945 bezoek van koningin Wilhelmina, die tot zijn vader de woorden 'U hebt een dappere zoon' sprak. Voor zijn inzet heeft de heer Wikkerink vele onderscheidingen gekregen uit Israël, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Nederland. Na de bevrijding werd de heer Wikkerink wethouder en loco-burgemeester van Aalten.

Oprichting

Als locatie voor het borstbeeld is gekozen voor het gemeentehuis, symbool voor idealen als vrijheid, gemeenschapszin en democratie die voor Hendrik Jan Wikkerink belangrijk waren. Het borstbeeld is aan het gemeentebestuur van Aalten aangeboden door het Comité Herinnering aan Ome Jan.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 1988 door mevrouw E. ter Horst-Wikkerink (dochter van 'Ome Jan' Wikkerink). Na de verplaatsing op 26 maart 2010 naar de hal van de Aaltense Musea/ Markt 12 Museum is het monument opnieuw onthuld in het bijzijn van familie, onderduikers en mensen uit het voormalig verzet.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het borstbeeld is geplaatst in de hal van de Aaltense Musea/ Markt 12 Museum, gevestigd aan de Markt 14 te Aalten.

Bronnen

  • Gemeente Aalten;
  • Aaltense Musea/ Markt 12 Museum;
  • Aalten vooruit van 6 april 1988;
  • De Graafschapbode van 26 maart 1988;
  • Aalten in Oorlogstijd van J.G. ter Horst (Uitgever: Aalten, Boekhandel Messink & Prinsen). ISBN 9090008802.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents