Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Broeder Harry van Klooster Slangenburg
Onthulling: 30 maart 1988
Adopteer dit monument.

Aalten, monument voor 'Ome Jan' (foto: Gemeente Aalten CC BY SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor 'Ome Jan' in Aalten is een bronzen buste, geplaatst op in brons uitgebeelde bakstenen. Het borstbeeld is aan de achterzijde uitgehold en afgesloten met een kopergravure. Hierin staan gegevens over verzetsman Hendrik Jan Wikkerink gegraveerd en een lijst met alle onderscheidingen die hij heeft ontvangen.

Teksten
De in koper gegraveerde tekst aan de voorzijde luidt:

'H.J. WIKKERINK, OME JAN'.

Hieronder is een plaat bevestigd met de tekst:

'U HEBT EEN DAPPERE ZOON,
ZEI DE KONINGIN TEGEN DE VADER'.

Wijziging
Het monument stond tot maart 2010 in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan de Markt te Aalten. Op 26 maart 2010 is het verplaatst naar het naar de hal van de Aaltense Musea / Markt 12 Museum te Aalten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor 'Ome Jan' in Aalten is opgericht ter nagedachtenis aan Hendrik Jan Wikkerink (geb.: 28-06-1896, overl.: 18-01-1981), die tijdens de bezettingsjaren hoofd van de Aaltense verzetsbeweging en districthoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers was.

Als blijk van waardering kreeg 'Ome Jan', wat zijn schuilnaam was tijdens de bezetting, op 24 oktober 1945 bezoek van koningin Wilhelmina, die tot zijn vader de woorden 'U hebt een dappere zoon' sprak. Voor zijn inzet heeft de heer Wikkerink vele onderscheidingen gekregen uit Israël, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Nederland. Na de bevrijding werd de heer Wikkerink wethouder en loco-burgemeester van Aalten.

Oprichting

Als locatie voor het borstbeeld is gekozen voor het gemeentehuis, symbool voor idealen als vrijheid, gemeenschapszin en democratie die voor Hendrik Jan Wikkerink belangrijk waren. Het borstbeeld is aan het gemeentebestuur van Aalten aangeboden door het Comité Herinnering aan Ome Jan.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 1988 door mevrouw E. ter Horst-Wikkerink (dochter van 'Ome Jan' Wikkerink). Na de verplaatsing op 26 maart 2010 naar de hal van de Aaltense Musea/ Markt 12 Museum is het monument opnieuw onthuld in het bijzijn van familie, onderduikers en mensen uit het voormalig verzet.

Locatie
Het borstbeeld is geplaatst in de hal van de Aaltense Musea/ Markt 12 Museum, gevestigd aan de Markt 14 te Aalten.

Bronnen

  • Gemeente Aalten;
  • Aaltense Musea/ Markt 12 Museum;
  • Aalten vooruit van 6 april 1988;
  • De Graafschapbode van 26 maart 1988;
  • Aalten in Oorlogstijd van J.G. ter Horst (Uitgever: Aalten, Boekhandel Messink & Prinsen). ISBN 9090008802.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht