Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Mattheus Meesters (1908-2002)
Onthulling: 17 april 1950
Adopteer dit monument.

Sauwerd, oorlogsmonument (foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sauwerd (gemeente Het Hogeland) is een gemetselde zuil met bronzen plaquette. De zuil is circa 1 meter 50 hoog en 1 meter breed. De plaquette is circa 70 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN
ONZE IN DE STRIJD TEGEN DE BEZETTER
GEVALLEN MEDEBURGERS'.

Symboliek
Op de plaat staan twee handen met een vredesduif erboven. Hiermee wordt uitdrukking gegeven aan het reikhalzend uitzien naar vrede.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was het gedenkteken geplaatst in de hal van het gemeentehuis. In 1985 is het monument in verband met verbouwingen verplaatst naar het plantsoen tegenover het gemeentehuis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sauwerd (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1950 door burgemeester Boersma van de gemeente Adorp.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen voor het gemeentehuis, gelegen aan de Plantsoenweg te Sauwerd (gemeente Het Hogeland).

Bron
Gemeente Winsum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht