Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats ‘Hasselt’ te Tilburg is een bakstenen gedenkmuur, geflankeerd door een betonnen sierelement. Op de bovenzijde van de muur zijn twaalf schilden aangebracht. In het midden bevindt zich een betonnen zuil, bekroond door een daklijst met een gietijzeren kruis en sierelementen. De zuil is geplaatst op een vijfhoekig voetstuk. Voor het gedenkteken is een bloemperk aangelegd. De muur is 1 meter hoog en 15 meter breed. De zuil is circa 1 meter 75 hoog en 1 meter breed.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

‘DOOR OORLOGSGEWELD
BEZWEKEN
17 JANUARI 1945
DE ZIELEN DER RECHTVAARDIGEN
ZIJN IN GODS HAND
IN HET OOG DER DWAZEN WAS HET
OF ZIJ STIERVEN
MAAR TOCH ZIJN ZIJ IN VREDE
SAP 111
DIT MONUMENT IS OPGERICHT
MET MEDEWERKING VAN ALLE PAROCHIANEN.’

Op het voetstuk van de zuil is de naam van de maker aangebracht:

‘A. CLIJSEN.’

De schilden bevatten de namen en geboortedata van 71 oorlogsslachtoffers uit Tilburg.

Restauratie
Het monument is in 2002 gerestaureerd.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats ‘Hasselt’ te Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan 71 stadsgenoten die tussen 27 oktober 1944 (bevrijding van Tilburg) en 5 mei 1945 (bevrijding van Nederland) door V1-raketten, Duitse beschietingen of valstrikmijnen om het leven zijn gekomen.

Op zondag 17 januari 1945 werd Tilburg vanuit noordelijke richting door de bezetter beschoten. Het gebied ten noorden van de Bergse Maas was namelijk nog in Duitse handen. Een gebouw aan de zuidzijde van het Kerkplein kreeg een voltreffer. Toen een aantal buurtbewoners kwamen kijken, sloeg plots een tweede projectiel in. De raket belandde midden in de groep mensen. Zij kwamen allemaal om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Het gedenkteken is eigendom van parochie ‘De Bron’.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Heemkundekring ‘Tilborch’.

Voor meer informatie
Tilburg 1940-1945, jaren van verduistering van Frans Janse.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents