Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Els van Foeken (19-07-1934)
Onthulling: 1 december 1994
Adopteer dit monument.

Nieuwkoop, 'Anonieme Slachtoffers' (Foto: gemeente Nieuwkoop)
Nieuwkoop, 'Anonieme Slachtoffers' (Foto: gemeente Nieuwkoop)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Anonieme Slachtoffers' in Nieuwkoop is een bronzen beeldengroep. Een mannenfiguur slaat beschermend zijn armen om een groepje mensen heen. Het beeld is geplaatst op een betonnen voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 40 hoog, 80 centimeter breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ANONIEME SLACHTOFFERS'.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor alle slachtoffers van oorlogen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Anonieme Slachtoffers' herinnert de inwoners van Nieuwkoop aan alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogsituaties en bij vredesmissies.

Onthulling
Het monument is onthuld in december 1994 door wethouder E. Heijen. Kunstenares Els van Foeken was als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haarlem getuige van een executie van vijftien personen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Achterweg/Roerdomplaan te Nieuwkoop.

Bron
Gemeente Nieuwkoop.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht