Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: J.L. Esenkbrink
Onthulling: 1983
Adopteer dit monument.

Nijkerk, verzetsmonument (Foto : Gerrit van der Zee)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nijkerk is een witte natuurstenen gedenksteen met de namen van twaalf Nijkerkse verzetsmensen en militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Nijkerk is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf Nijkerkse verzetsmensen en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter sneuvelden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1983.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Vrijheidslaan/Vetkamp te Nijkerk.

Bron
Gemeente Nijkerk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht