Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Slag bij de Isabellasluis’ in Philippine (gemeente Terneuzen) is een natuurstenen plaquette, in een hoek van 90 graden bevestigd op een voetstuk van baksteen. Op de plaat is een regimentsteken aangebracht. Het geheel is 1 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘IN COMMEMORATION OF THE BATTLE AT THE ISABELLASLUIS
BY THE ‘ALGONQUIN REGIMENT’ FROM CANADA – 1944

HIER STREED HET ‘ALGONQUIN REGIMENT’, EEN VAN DE
INFANTERIEREGIMENTEN VAN DE 4E CANADESE PANTSERDIVISIE,
OM DE ISABELLASLUIS EN DE KLEINE ISABELLAPOLDER.
NADAT PHILIPPINE OP 21 SEPTEMBER 1944 DOOR HEN WAS
BEVRIJD, WERD VAN 22 SEPTEMBER TOT EN MET 14 OKTOBER
1944 VOORTDUREND ZWARE STRIJD GELEVERD, TEN KOSTE VAN
VELE JONGE MENSENLEVENS.

DEZE PLAQUETTE IS HIER GEPLAATST NA 50 JAAR,
TER HERINNERING AAN HUN HELDHAFTIGE STRIJD,
OMDAT ZE NOOIT VERGETEN MOGEN WORDEN.

INITIATIEF VAN DE ‘VERENIGING TOT BEHOUD
VAN DE HISTORIE VAN PHILIPPINE.’

Het monument is een rustpunt waar o.a. militairen een eerbetoon kunnen brengen.

Wijziging
In 2017 is een naam aan het monument toegevoegd. In de rij met gevallen militairen en burgerslachtoffers staat nu ook de naam van Cyriel van Laere. Hij werd op 20 september 1944, als lid van de Vlaamse Weerstandsbeweging, nabij de grens op het grondgebied van Philippine door de Duitsers geëxecuteerd. 

 

De geschiedenis

Het monument ‘Slag bij de Isabellasluis’ herinnert de inwoners van Philippine (gemeente Terneuzen) aan de drie weken durende strijd die tussen 22 september en 14 oktober 1944 bij de Isabellasluis is geleverd tussen militairen van het ‘Algonquin Regiment’ (een infanterieregiment van de 4e Canadese Pantserdivisie) en de bezetter. De bevrijding van de toenmalige gemeente Philippine stond op het spel.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de 50ste herdenking van de Slag bij de Isabellasluis. De Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine draagt zorg voor het onderhoud.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 1994. Op 4 mei 2017 werd het monument in aangepast vorm heronthuld door vice-voorzitter van de gemeenteraad Rian de Feijter. Familieleden van het toegevoegde slachtoffer Cyriel van Laere waren bij de herdenking aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Boekhoutseweg / Dijckmeesterweg te Philippine (gemeente Terneuzen).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents