Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.

Kloosterzande, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Kloosterzande (gemeente Hulst) is een plaquette van brons, geplaatst op twee dunne poten. De plaat bevat een afbeelding van de Nederlandse leeuw, drie kruisen, twee kransen, een lauriertak en een helm op een statuut. De gedenkplaat is 1 meter hoog en 75 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1952'.

Hieronder zijn de namen van de plaatselijke oorlogsslachtoffers aangebracht:

'A.J.R. AARNOUTSE * T.C.M. COLSEN * L. MORCUS
A. BOGAART * A. LEENKNEGT * A.C. PLATJOUW
TH. CLAESSENS * R.A.M. DE MAAGT * W. VOET
* C. MAAS *

J.TH. BAERT * C.J. DU BOIS * A.P. DUERNINCK
A.J. DE DIJCKER * G.F. JANSEN * P.MAHU
TH. S. VAN MIEGHEM * TH. P.R. OTTJES
E.P. RADEMAKERS * P. DE ROOS * J.P.E. SERRARENS
CH.C.M. VAN SON * A.M. VAN SON * A.P. WARRENS'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De lauwertak is een eerbetoon aan de gesneuvelden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Kloosterzande (gemeente Hulst) is opgericht ter nagedachtenis aan inwoners van de voormalige gemeenten Hontenisse en Vogelwaarde die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 24 slachtoffers luiden:

A.J.R. Aarnoutse, J.Th. Baert, C.J. du Bois, A. Bogaart, Th. Claessens, T.C.M. Colsen, A.P. Duerninck, A.J. de Dijcker, G.F. Jansen, A. Leenknegt, R.A.M. de Maagt, C. Maas, P. Mahu, Th. S. van Mieghem, L. Morcus, A.C. Platjouw, Th. P.R. Ottjes, E.P. Rademakers, P. de Roos, J.P.E. Serrarens, Ch. C.M. van Son, A.M. van Son, W. Voet en A.P. Warrens.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1952.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Irene van leeuwen-lauwers | 28 januari 2018

Theo Ottjes is de broer van mijn moeder. Tot mijn verbazing had ik nog nooit van het monument gehoord en ik denk mijn moeder ook niet. Jammer.