Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sas van Gent (gemeente Terneuzen) is een uit witte bakstenen opgetrokken zuil, omgeven door vier kleinere, lichtgrijze zuiltjes. Op de voorzijde van de zuil is een rood koperen esdoornblad en een zwarte plaquette aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter 10 hoog, 88 centimeter breed en 56 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'19 SEPTEMBER 1944 ZIJN SAS VAN GENT
EN WESTDORPE BEVRIJD DOOR DE
ARGYLL AND SUNTHERLANDS HIGHLANDERS
HET ALGONQUIN REGIMENT
DE CANADIAN GRENADIERS GUARDS EN
DE ROYAL CANADIAN ARTILLERY
21 SEPTEMBER VOLGDE DE BEVRIJDING VAN
PHILIPPINE DOOR HET ALGONQUIN REGIMENT

ONZE BEVRIJDING HEEFT HET LEVEN GEKOST AAN
41 CANADESE MILITAIREN
ZIJ RUSTEN NU VOOR ALTIJD IN DE VLAAMSE GROND
DIE ZIJ HIELPEN BEVRIJDEN
WIJ GEDENKEN HEN IN DIEPE DANKBAARHEID

IN DE OORLOGSTIJD SNEUVELDEN NEGEN
BELGISCHE MILITAIREN EN OORLOGSVRIJWILLIGERS
DRIE ENGELSE EN TWEE AMERIKAANSE
VLIEGTUIGBEMANNINGSLEDEN

43 BURGERS ZIJN OMGEKOMEN

WIJ ZULLEN HEN NOOIT VERGETEN'.

Symboliek
De vier zuiltjes die de hoofdzuil omvatten, symboliseren de vier kernen van de (voormalige) gemeente: Sas van Gent, Philippine, Westdorpe en Zandstraat. Het esdoornblad (nationaal symbool van Canada) is bevestigd op een plattegrond van de gemeente, gesneden uit perspex. Dit geheel vormt als het ware een beschermende, bevrijdende hand over de gemeente.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sas van Gent (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan 41 Canadese militairen die tijdens de bevrijding van Sas van Gent op 19 september 1944 om het leven zijn gekomen. Met het gedenkteken worden tevens negen Belgische militairen, drie Britse en twee Amerikaanse vliegers herdacht, net als 43 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de slachtoffers zijn opgenomen in een gedenkboek, dat in het gemeentehuis ligt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 1994. Het esdoornblad is geleverd door de Zeeuwsvlaamse IJzergieterij.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Voormalige gemeente Sas van Gent;
  • De heer Theo Snijders;
  • De heer Peter de Scheemacker.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents