Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: P.J. Jungblut
Onthulling: 14 oktober 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS Oostenwind.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS De Rietkraag.

Raalte, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Raalte, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Raalte, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Raalte is een natuurstenen zuil, opgebouwd uit op elkaar gestapelde kruisen waaruit een groot kruis oprijst. Op de zuil zijn twee plaquettes aangebracht. Voor de zuil staat een beeld van een soldaat die met gebogen hoofd en geweer op dodenwacht staat. De zuil is 4 meter hoog, 1 meter breed en 70 centimeter diep. Op het grote kruis zijn in reliëf de jaartallen 1940-1945 aangebracht.

Teksten
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'VOOR HET VADERLAND
GEVALLEN: W. v.d. WEL
B.J. BRINKHUIS
J.A. ENDEMAN
G.J. HOLTMAAT
J. KELDER
G.J. LINTHORST
J.A. SMIT
J. KAPTEYN
A. AVONDROOD
H.J.J. WINTER'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN:
46 GEALL. VLIEGERS
3 SOLD. CANAD. LEGER
ALLEN DIE NIET TERUGKEERDEN'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning: 'Achter [de soldaat] rijst uit een berg van kruizen een groot kruis op. De kleine kruizen betekenen de beproevingen en het leed, die de mens echter kunnen voeren tot het kruis van Christus.'

Wijziging
De naam van W. van de Wel, die in de oorlog is verdwenen, werd in 1985 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Raalte is opgericht ter nagedachtenis aan 49 geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Raalter grondgebied zijn gesneuveld, aan allen die niet terugkeerden (waaronder 37 joodse Raaltenaren die in concentratiekampen om het leven kwamen) en aan tien medeburgers die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de tien slachtoffers die op het monument genoemd worden luiden:

A. Avondrood, B.J. Brinkhuis, J.A. Endeman, G.J. Holtmaat, J. Kelder, G.J. Linthorst, J. Kapteyn, J.A. Smit, W. v.d. Wel en H.J.J.Winter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 oktober 1948.

Bronnen

  • Gemeente Raalte;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht