Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 2 mei 1985
Adopteer dit monument.

Raalte, plaquette op de gevel van de voormalige synagoge (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge in Raalte is uitgevoerd in zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE JOODSE FAMILIES
HURWITZ
DE LANGE
LUTRAAN
VOGEL
ZWARTS
UIT RAALTE
DIE IN DE JAREN 1940/1945
OMKWAMEN
ZIJ EERDEN GOD IN DIT
GEBOUW DAT VOORHEEN
SYNAGOGE WAS
[davidster]
4 MEI 1985 13 UAR 5745'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de voormalige synagoge in Raalte is opgericht ter nagedachtenis aan 37 joodse medeburgers uit het dorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen omkwamen.

De namen van de 37 joodse slachtoffers luiden:

Arthur Hurwitz, Hans Hurwitz, Grete Hurwitz-Vogel, David de Lange, David Mozes de Lange, Jacob de Lange, Jacob de Lange, Jacob de Lange, Mozes David de Lange, Nathan de Lange, Rebecca de Lange, Ruben de Lange, Saul Jacob de Lange, Willem de Lange, Cato de Lange-Coster, Elisabeth de Lange-de Lange, Roosje de Lange-de Lange, Frieda de Lange-Vogel, Henriette Lutraan, Izak Lutraan, Rachel Lutraan, Vrouwtje Lutraan, Rachel Lutraan-Kesing, Lena Lutraan-Pagrach, Hans Vogel, Benjamin Zwarts, Dina Zwarts, Jacob Zwarts, Leentje Zwarts, Mozes Zwarts, Mozes Meijer Zwarts, Regina Zwarts, Salomon Philip Zwarts, Willem Salomon Zwarts, Berendina Zwarts-Groenheijm, Betje Zwarts-de Lange en Dina Zwarts-de Lange.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1985 door de heren Bernard Aa en Harm Wolters.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de buitenmuur van de voormalige synagoge, gelegen aan de Stationsstraat te Raalte.

Bronnen

  • Gemeente Raalte;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht