Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een vierkante zuil van kalksteen, bekroond met een beeld van een ineengestrengeld gezin, dat op afstand de vorm van een vlam aanneemt.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

‘AAN HEN DIE VIELEN
1940-1945.
IN TIJDEN VAN LIJDEN’.

Symboliek
De zuil staat symbool voor het einde van de strijd en het herwinnen van de vrijheid. Op de voorkant van de zuil bevindt zich tussen een kruis en het wapen van Doorn een reliëf van een verzetsman in strijd met de bezetter (een man wurgt de adelaar). Op de linkerzijde is in reliëf een vrouwenfiguur met kind aangebracht. De vrouw sleept een voedselzak achter zich aan. Deze afbeelding verwijst naar de mensen die tijdens voedseltochten om het leven kwamen. Rechts bevindt zich in reliëf een geketende man met twee tralievensters, refererend aan omgekomen verzetslieden.

Wijziging
In 2013 is het monument gerestaureerd nadat het langzaam in verval was geraakt. Deze opknapbeurt was het initiatief van Joshua Kamp. Hij had vijf jaar eerder als tienjarige jongen een bericht in de krant gelezen van de naar Canada geëmigreerde Doornaar Adriaan Hovestad. In dit artikel beklaagde Hovestad, die als tienjarige jongen de Canadese bevrijders in Doorn heeft toegejuicht, zich over de staat van het monument. Joshua Kamp heeft Hovestad hierover een brief geschreven waarin hij hem beloofde het monument te restaureren. De restauratie is uitgevoerd door Steenhouwerij Maarssen uit Utrecht. Naast de restauratie van de zuil is ook het hekwerk rond de Maple tree, die symbool staat voor Canada, gerenoveerd. Tevens is er aan het nieuwe herdenkingsplein, dat is uitgebreid en opnieuw betegeld is, een houten bank toegevoegd. Daarnaast is rondom het monument nieuwe beplanting aangebracht. Er is ook een display geplaatst met informatie over het monument. Ook is het monument verlicht. Vanaf 2009 is het monument zes jaar lang onderhouden door het zogenaamde A-team (een initiatief van Joshua Kamp). Vanaf 27 april 2015 is het onderhoud overgedragen aan groep 7 van de openbare basisschool Kameleon in Doorn.

De geschiedenis

Het monument op het Raadhuisplein herinnert de inwoners van Doorn aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948 door vrouwelijke leden van het Oprichtingscomité.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het gazon voor het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein te Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

  • Gemeente Doorn;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • De Nieuwsbode Heuvelrug, 14 november 2012;
  • De Nieuwsbode Heuvelrug, 1 mei 2013.;
  • Nieuwsblad de Kaap. 29 april 2015.

 

 

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents