Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: J.G. Becker (architect), Maarten L. Pauw (beeldhouwer)
Onthulling: 4 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS Kameleon.

Doorn, monument op het Raadhuisplein (foto: Willem Mes)
Doorn, monument op het Raadhuisplein (foto: Willem Mes)
Doorn, monument op het Raadhuisplein (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Doorn, monument op het Raadhuisplein (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een vierkante zuil van kalksteen, bekroond met een beeld van een ineengestrengeld gezin, dat op afstand de vorm van een vlam aanneemt.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
1940-1945.
IN TIJDEN VAN LIJDEN'.

Symboliek
De zuil staat symbool voor het einde van de strijd en het herwinnen van de vrijheid. Op de voorkant van de zuil bevindt zich tussen een kruis en het wapen van Doorn een reliëf van een verzetsman in strijd met de bezetter (een man wurgt de adelaar). Op de linkerzijde is in reliëf een vrouwenfiguur met kind aangebracht. De vrouw sleept een voedselzak achter zich aan. Deze afbeelding verwijst naar de mensen die tijdens voedseltochten om het leven kwamen. Rechts bevindt zich in reliëf een geketende man met twee tralievensters, refererend aan omgekomen verzetslieden.

Wijziging
In 2013 is het monument gerestaureerd nadat het langzaam in verval was geraakt. Deze opknapbeurt was het initiatief van Joshua Kamp. Hij had vijf jaar eerder als tienjarige jongen een bericht in de krant gelezen van de naar Canada geëmigreerde Doornaar Adriaan Hovestad. In dit artikel beklaagde Hovestad, die als tienjarige jongen de Canadese bevrijders in Doorn heeft toegejuicht, zich over de staat van het monument. Joshua Kamp heeft Hovestad hierover een brief geschreven waarin hij hem beloofde het monument te restaureren. De restauratie is uitgevoerd door Steenhouwerij Maarssen uit Utrecht. Naast de restauratie van de zuil is ook het hekwerk rond de Maple tree, die symbool staat voor Canada, gerenoveerd. Tevens is er aan het nieuwe herdenkingsplein, dat is uitgebreid en opnieuw betegeld is, een houten bank toegevoegd. Daarnaast is rondom het monument nieuwe beplanting aangebracht. Er is ook een display geplaatst met informatie over het monument. Ook is het monument verlicht. Vanaf 2009 is het monument zes jaar lang onderhouden door het zogenaamde A-team (een initiatief van Joshua Kamp). Vanaf 27 april 2015 is het onderhoud overgedragen aan groep 7 van de openbare basisschool Kameleon in Doorn.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Raadhuisplein herinnert de inwoners van Doorn aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948 door vrouwelijke leden van het Oprichtingscomité.

Locatie
Het monument is geplaatst op het gazon voor het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein te Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

  • Gemeente Doorn;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • De Nieuwsbode Heuvelrug, 14 november 2012;
  • De Nieuwsbode Heuvelrug, 1 mei 2013.;
  • Nieuwsblad de Kaap. 29 april 2015.

 

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

A. van Laar | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis aan allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, en ter nagedachtenis aan de deelnemers van de hongertochten.

Braber | 4 mei 2020

Petra Penninkhoff | 4 mei 2020

Michiel en Monique Vroom | 2 mei 2020

Wij kunnen leven in vrijheid. Wij willen de herinnering aan allen die daarvoor hebben gevochten levend houden.

Joshua, Sandra en Erwin Kamp | 2 mei 2020

Na vijfenzeventig jaar zijn wij onze bevrijders en de mensen die hierna voor onze vrijheid zijn gestorven nog steeds niet vergeten. Zij verdienen het diepste respect en de grootste waardering. Joshua, Sandra en Erwin Kamp

M.R.Loggers | 1 mei 2020

Dank aan allen die het mogelijk hebben gemaakt - soms met inzet van eigen leven - dat ik in vrijheid geboren en getogen ben en oud mag worden.

Pieter Pollmann | 28 april 2020