Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Gerthy Baars
Onthulling: 3 mei 2000
Adopteer dit monument.

Breukelen, 'Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie' (foto: Gemeente Breukelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie' in Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) bestaat uit een bronzen beeld en een glasplaat. De sculptuur is een wereldbol met drie vredesduiven, die gedragen wordt door uit puin oprijzende handen. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog, 60 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De glasplaat vermeldt de namen van vijf oorlogsslachtoffers.

Symboliek
Volgens ontwerpster Gerthy Baars symboliseert het kunstwerk door middel van puin en drie onderling geketende lavabasaltzuilen een oprijzen uit chaos en onvrijheid naar een vreedzame wereld die op (sterke) handen gedragen wordt en waarop vredesduiven neerstrijken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Brunt Hendrik 14-11-1919 05-05-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie' in Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) is een algemeen gedenkteken dat betrekking heeft op de historische periode die voor Nederland in 1940 begon, maar tot ver in de toekomst doorloopt. Het gedenkteken benadrukt de nooit eindigende inspanningen die nodig zijn voor het behoud van vrede, vrijheid en democratie.

Met de glasplaat worden vijf oorlogsslachtoffers in herinnering gebracht.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

- H. Brunt, 14-11-1919, verzetsman, 5-5-1945, Kockengen.
- C. Gootjes, 28-3-1904, verzetsman, 28-3-1945, Melk (Mauthausen).
- M. Oosterom, 30-11-1924, militair, 30-9-1947, Ned. Oost-Indië.
- J. Swaanswijk, 16-1-1920, verzetsman, 3-4-1945, kamp Amersfoort.
- G. Ch. Whittaker, 23-1-1921, Britse oorlogsvlieger, 27-4-1943, Portengen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 2000 door de burgemeester van Breukelen, de heer W.F.E. baron van der Felz, samen met kunstenares Gerthy Baars. Het monument is een kleine replica van het bronzen beeld in het Tinus de Witplantsoen te Breukelen. De Historische Kring Breukelen (HKB) is eigenaar van twee gedenktekens.

Locatie
Het monument is aangebracht op de oostelijke muur van het zuidelijke transept van de oude Hervormde kerk, gelegen aan het Kerkplein te Kockengen (gemeente Stichtse Vecht).

Bronnen

  • Gemeente Breukelen;
  • Vereniging Veteranen Breukelen;
  • Tijdschrift Historische Kring Breukelen, jaargang 15 (2000), nr. 3, blz. 174 - 189;
  • De website: www.histkringbreukelen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dirk Gootjes | 2 mei 2020

Ik leg deze bloem voor mijn oudoom Cor Gootjes.