Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Hans Peters (plaquette), Gerthy Baars (plateau)
Onthulling: 4 april 2001
Adopteer dit monument.

Breukelen, plaquette voor het Canadian Scottish Regiment (foto: Gemeente Breukelen)
Breukelen, plaquette voor het Canadian Scottish Regiment (foto: Pvt Pauline op Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor het Canadian Scottish Regiment in Breukelen (gemeente Stichtse Vecht) is uitgevoerd in brons. In reliëf is het regimentsembleem aangebracht. De gedenkplaat is bevestigd op een zwartmarmeren plateau.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'CANADIAN SCOTTISH
REGIMENT.
BEVRIJDERS VAN BREUKELEN.
1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor het Canadian Scottish Regiment herinnert de inwoners van Breukelen (gemeente Stichtse Vecht) aan de geallieerde militairen van dit detachement die in mei 1945 Breukelen bevrijd hebben.

Bij de 55ste herdenking van de bevrijding, op 5 mei 2000, brachten een aantal veteranen en hun begeleiders een laatste bezoek aan Breukelen.

Oprichting
Jim Dumont, voorzitter van de Canadian Scottish Regimental Association bood toen een exemplaar van hun regimentsplaquette aan. Hij sprak hierbij de wens uit dat deze bronzen plaquette op een mooie locatie midden in Breukelen zou worden bevestigd. De plaquette heeft toebehoord aan de in 1993 overleden reserveofficier van het regiment, Hans Peters, een Canadees van Nederlandse afkomst. Het was zijn wens dat de door hem vervaardigde plaquette aan werd gebracht op een plaats in zijn voormalige vaderland, waar zijn regiment tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol heeft gespeeld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 april 2001.

Locatie
De plaquette is aangebracht op de oostmuur van rouwcentrum 'Van Dijk', gelegen aan het Titus de Witplantsoen te Breukelen (gemeente Stichtse Vecht). In deze omgeving bevinden zich tevens de Bevrijdingsbank en het 'Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie'.

Bronnen

  • Gemeente Breukelen;
  • Krantenartikel in het Regionaal Nieuwsblad VAR van 5 april 2001;
  • Historische Kring Breukelen: www.histkringbreukelen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht