Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Mobilisatie-monument’ in Heumen is een muurreliëf van twee mannenfiguren in maliënkolder, een paard, het devies van Lodewijk van Nassau en het wapenschild van Nassau.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘PLUTOT MORT QUE VAINCU
GENEREUX SANG
DE NASSAU
1-26 RI
11-4-1939
MOBILISATIE GRENSTROEPEN’.

De geschiedenis

Het ‘Mobilisatie-monument’ herinnert de inwoners van Heumen eraan dat het Nederlandse leger in 1939 in staat van paraatheid werd gebracht vanwege de toenemende oorlogsdreiging uit het oosten.

Het reliëf is een geschenk van het 1ste Bataljon van het 26ste Regiment Infanterie. De voorstelling herinnert aan de Slag op de Mookerheide in 1574. Twee van de aanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden in het gebied dat tijdens de mobilisatie aan het bataljon was toegewezen.

Op 28 augustus 1939 kondigde de Nederlandse regering de algemene mobilisatie af. Iedereen die tussen 1924 en 1939 zijn dienstplicht had vervuld, werd opgeroepen. De volgende dag trokken 144.000 militairen en 14.000 paarden naar hun bestemming. Uiteindelijk waren er meer dan 300.000 militairen onder de wapenen. Ter versterking van de verdedigingslinie werden verscheidene gebieden geïnundeerd (onder water gezet) en werden bij de belangrijkste bruggen kazematten gevestigd. De legerleiding had de Grebbelinie bij Rhenen als verdedigingszone aangewezen. Soldaten van het 5de, 16e en 21ste Regiment Infanterie werden hier ingekwartierd bij de bevolking. Sinds april 1939 was het 1ste Bataljon van het 26ste Regiment Infanterie in Heumen gelegerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 augustus 1939.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is aangebracht op de muur van de N.H. kerk, gelegen aan de Dorpstraat in Heumen.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents