Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jac Maris (1900-1996)
Onthulling: 1 augustus 1939
Adopteer dit monument.

Heumen, 'Mobilisatie-monument'
Heumen, 'Mobilisatie-monument'

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Mobilisatie-monument' in Heumen is een muurreliëf van twee mannenfiguren in maliënkolder, een paard, het devies van Lodewijk van Nassau en het wapenschild van Nassau.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'PLUTOT MORT QUE VAINCU
GENEREUX SANG
DE NASSAU
1-26 RI
11-4-1939
MOBILISATIE GRENSTROEPEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Mobilisatie-monument' herinnert de inwoners van Heumen eraan dat het Nederlandse leger in 1939 in staat van paraatheid werd gebracht vanwege de toenemende oorlogsdreiging uit het oosten.

Het reliëf is een geschenk van het 1ste Bataljon van het 26ste Regiment Infanterie. De voorstelling herinnert aan de Slag op de Mookerheide in 1574. Twee van de aanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden in het gebied dat tijdens de mobilisatie aan het bataljon was toegewezen.

Op 28 augustus 1939 kondigde de Nederlandse regering de algemene mobilisatie af. Iedereen die tussen 1924 en 1939 zijn dienstplicht had vervuld, werd opgeroepen. De volgende dag trokken 144.000 militairen en 14.000 paarden naar hun bestemming. Uiteindelijk waren er meer dan 300.000 militairen onder de wapenen. Ter versterking van de verdedigingslinie werden verscheidene gebieden geïnundeerd (onder water gezet) en werden bij de belangrijkste bruggen kazematten gevestigd. De legerleiding had de Grebbelinie bij Rhenen als verdedigingszone aangewezen. Soldaten van het 5de, 16e en 21ste Regiment Infanterie werden hier ingekwartierd bij de bevolking. Sinds april 1939 was het 1ste Bataljon van het 26ste Regiment Infanterie in Heumen gelegerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 augustus 1939.

Locatie
Het monument is aangebracht op de muur van de N.H. kerk, gelegen aan de Dorpstraat in Heumen.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht