Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Zeist, plaquette in de Noorderkerk (foto: www.rhoen.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de Noorderkerk te Zeist is uitgevoerd in wit marmer. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
1940 1950

J.F. BARENDS
A. BIJL
A.G.J. ELSKAMP
W.J. DE GOOIJER
J. GROOTENDORST
K. DE MILDT
J.R. DE MILDT
H. VAN OEL
J. POMSTRA
A. SCHAAFSMA
K. SCHAAFSMA
W. SCHMIDT
A. STRAMROOD

OPENBARINGEN 14 : 13.'

Symboliek
Onder de namen staat op de plaat een verwijzing naar de bijbeltekst Openbaring 14:13: 'En ik hoorde een stem uit den hemel zeggen: 'Schrijf, zalig de doden, die in den Here sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, dat zij rusten van hun moeiten, want hun werken volgen hen na.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Barends Jan Frederik 14-03-1907 11-11-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de Noorderkerk te Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan dertien gemeenteleden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

J.F. Barends, A. Bijl, A.G.J. Elskamp, W.J. de Gooijer, J. Grootendorst, K. de Mildt, J.R. de Mildt, H. van Oel, J. Pomstra, A. Schaafsma, K. Schaafsma, W. Schmidt en A. Stramrood.

Oprichting
Voor het aanbrengen van een gedenksteen in beide kerken was een speciale commissie in het leven geroepen. De kerkeraad wilde de herinnering aan deze omgekomen gemeenteleden in stand houden door hun namen vast te leggen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door de heren Gaastra en Van der Linde, leden van de Gereformeerde kerk. Diezelfde avond werd ook in de Gereformeerde Oosterkerk aan de Woudenbergseweg een soortgelijke dienst gehouden.

Locatie
De plaquette hangt in de Gereformeerde Noorderkerk (ook wel Bergwegkerk geheten), gevestigd aan de Bergweg te Zeist.

Voor bezichtiging neemt u contact op met:
Kerkelijk bureau van de Gereformeerde Kerk
030 - 691 60 72
geref.kerk.buro.zeist@hetnet.nl

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • De heer R.P.M. Rhoen.
Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.