Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de Noorderkerk te Zeist is uitgevoerd in wit marmer. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
1940 1950

J.F. BARENDS
A. BIJL
A.G.J. ELSKAMP
W.J. DE GOOIJER
J. GROOTENDORST
K. DE MILDT
J.R. DE MILDT
H. VAN OEL
J. POMSTRA
A. SCHAAFSMA
K. SCHAAFSMA
W. SCHMIDT
A. STRAMROOD

OPENBARINGEN 14 : 13.'

Symboliek
Onder de namen staat op de plaat een verwijzing naar de bijbeltekst Openbaring 14:13: 'En ik hoorde een stem uit den hemel zeggen: 'Schrijf, zalig de doden, die in den Here sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, dat zij rusten van hun moeiten, want hun werken volgen hen na.'

De geschiedenis

De plaquette in de Noorderkerk te Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan dertien gemeenteleden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

J.F. Barends, A. Bijl, A.G.J. Elskamp, W.J. de Gooijer, J. Grootendorst, K. de Mildt, J.R. de Mildt, H. van Oel, J. Pomstra, A. Schaafsma, K. Schaafsma, W. Schmidt en A. Stramrood.

Oprichting
Voor het aanbrengen van een gedenksteen in beide kerken was een speciale commissie in het leven geroepen. De kerkeraad wilde de herinnering aan deze omgekomen gemeenteleden in stand houden door hun namen vast te leggen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door de heren Gaastra en Van der Linde, leden van de Gereformeerde kerk. Diezelfde avond werd ook in de Gereformeerde Oosterkerk aan de Woudenbergseweg een soortgelijke dienst gehouden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette hangt in de Gereformeerde Noorderkerk (ook wel Bergwegkerk geheten), gevestigd aan de Bergweg te Zeist.

Voor bezichtiging neemt u contact op met:
Kerkelijk bureau van de Gereformeerde Kerk
030 – 691 60 72
geref.kerk.buro.zeist@hetnet.nl

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • De heer R.P.M. Rhoen.

Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents