Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsbank in Den Dolder (gemeente Zeist) is een monumentale gedenkbank van natuursteen en chamotte. Achter de bank is een muur geplaatst, die aan beide zijden trapsgewijs omlaag loopt. In de muur zijn twee plaquettes gemetseld. Het breedste punt is 4 meter 95, het hoogste 1 meter 55. Aan weerszijden is een plantenbak gemetseld. De bakken zijn 30 centimeter hoog, 1 meter 30 breed en 95 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

‘TER HERINNERING
AAN DE
BEVRIJDING VAN ONS LAND
5 MEI 1945′.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

‘AANGEBODEN
DOOR
DE BEWONERS VAN
DEN DOLDER EN
BOSCH EN DUIN
AAN DE
GEMEENTE ZEIST
30 AUG. 1945′.

Wijziging
Op initiatief van Historische Vereniging Den Dolder is de bevrijdingsbank in 2016 gerestaureerd met bijdrage van de Gemeente Zeist. Het herstelde monument is op 14 oktober 2016 door wethouder Sander Jansen onthuld.

De geschiedenis

De bevrijdingsbank herinnert de inwoners van Den Dolder (gemeente Zeist) aan de bevrijding van Nederland.

Oprichting
Het initiatief tot de oprichting van de bevrijdingsbank werd genomen door het Comité tot opbouw van Den Dolder en Bosch en Duin. Niet alleen uit dankbaarheid en vreugde over de bevrijding van Nederland, maar ook de terugkeer van koningin Wilhelmina en de wederopbouw van Den Dolder en Bosch en Duin vormden de aanleiding om het bevrijdingsmonument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 augustus 1945 door burgemeester W.A.J. Visser. Na de overdracht van de bevrijdingsbank plantten burgemeester Visser en zijn vrouw een vrijheidsboom die ons herinnert aan de herwonnen vrijheid. Wat voor soort boom het was, is niet bekend. De boom is in een onbewaakt moment gerooid.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • Informatie afkomstig van de heer R.P.M. Rhoen;
  • Historische Vereniging Den Dolder.

Voor meer informatie
Het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents