Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 30 augustus 1945
Adopteer dit monument.

Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: Frits Stuurman CC BY 3.0)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: Frits Stuurman CC BY 3.0)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: Frits Stuurman CC BY 3.0)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: J.H. Scherphuis)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: J.H. Scherphuis)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: J.H. Scherphuis)
Den Dolder, bevrijdingsbank (foto: J.H. Scherphuis)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsbank in Den Dolder (gemeente Zeist) is een monumentale gedenkbank van natuursteen en chamotte. Achter de bank is een muur geplaatst, die aan beide zijden trapsgewijs omlaag loopt. In de muur zijn twee plaquettes gemetseld. Het breedste punt is 4 meter 95, het hoogste 1 meter 55. Aan weerszijden is een plantenbak gemetseld. De bakken zijn 30 centimeter hoog, 1 meter 30 breed en 95 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN DE
BEVRIJDING VAN ONS LAND
5 MEI 1945'.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'AANGEBODEN
DOOR
DE BEWONERS VAN
DEN DOLDER EN
BOSCH EN DUIN
AAN DE
GEMEENTE ZEIST
30 AUG. 1945'.

Wijziging
Op initiatief van Historische Vereniging Den Dolder is de bevrijdingsbank in 2016 gerestaureerd met bijdrage van de Gemeente Zeist. Het herstelde monument is op 14 oktober 2016 door wethouder Sander Jansen onthuld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsbank herinnert de inwoners van Den Dolder (gemeente Zeist) aan de bevrijding van Nederland.

Oprichting
Het initiatief tot de oprichting van de bevrijdingsbank werd genomen door het Comité tot opbouw van Den Dolder en Bosch en Duin. Niet alleen uit dankbaarheid en vreugde over de bevrijding van Nederland, maar ook de terugkeer van koningin Wilhelmina en de wederopbouw van Den Dolder en Bosch en Duin vormden de aanleiding om het bevrijdingsmonument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 augustus 1945 door burgemeester W.A.J. Visser. Na de overdracht van de bevrijdingsbank plantten burgemeester Visser en zijn vrouw een vrijheidsboom die ons herinnert aan de herwonnen vrijheid. Wat voor soort boom het was, is niet bekend. De boom is in een onbewaakt moment gerooid.

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • Informatie afkomstig van de heer R.P.M. Rhoen;
  • Historische Vereniging Den Dolder.

Voor meer informatie
Het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht