Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 4 mei 1970
Adopteer dit monument.

Den Dolder, monument aan de Dolderseweg (foto: J.H. Scherphuis)
Den Dolder, monument aan de Dolderseweg (foto: J.H. Scherphuis)
Den Dolder, monument aan de Dolderseweg (foto: J.H. Scherphuis)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Dolderseweg te Den Dolder (gemeente Zeist) is een Latijns kruis van tropisch Azobé hardhout met een ingelegde inscriptie van brons. Het kruis is geplaatst op een voetstuk van zwerfkeien. Het kruis is 1 meter 85 hoog en 1 meter 15 breed. Het voetstuk is 30 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 65 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 -1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Dolderseweg herinnert de inwoners van Den Dolder (gemeente Zeist) aan de bezettingstijd.

Oprichting
In 1969 vond men de stille tocht ter herdenking van de oorlogsslachtoffers vanuit Den Dolder naar het gedenkkruis voor tien gefusilleerde mannen aan de Soestdijkerweg (buiten het dorp) te lang. Met het plaatsen van een monument in het dorp zelf wilde men meer mensen stimuleren de slachtoffers te herdenken.

Onthulling
Het monument is niet officieel onthuld, maar op 4 mei 1970 heeft het Oranjecomité Den Dolder wel een krans bij het nieuwe monument gelegd.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Dolderseweg/Willem Arntszlaan te Den Dolder (gemeente Zeist).

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • R.P.M. Rhoen.
Voor meer informatie
Gemeentearchief Zeist
Postbus 513
3700 AM Zeist
030 - 698 72 28

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht