Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Henri van den Bosch (03-06-1935)
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Wegwijzer.

Zeist, 'Vrijheid' (foto: Brbbl op Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)
Zeist, 'Vrijheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zeist, 'Vrijheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zeist, 'Vrijheid' (foto: Dick P.W. van Groningen Schinkel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrijheid' in Zeist is een bronzen beeld van een vogel met gespreide vleugels. Het beeld is geplaatst op een marmeren zuil met een ingelegde inscriptie van messing. De spanwijdte van de vogel is 1 meter 70. Het beeld is 1 meter hoog, 1 meter 50 breed en 70 centimeter diep. De zuil is 2 meter 45 hoog, 40 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1940 - VRIJHEID - 1945'.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor vrijheid en vrede. De vogel verlost zich uit een gebroken wildklem, herovert hiermee de vrijheid en gaat zo de toekomst tegemoet.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrijheid' herinnert de inwoners van Zeist aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Zeister 5 Mei Comité. Aanleiding voor plaatsing was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door burgemeester R.G. Boekhoven. Sinds de plaatsing wordt het beeld verzorgd door de winkeliersvereniging van het nabij gelegen winkelcentrum 'Vrijheidsplein'.

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • De heer R.P.M. Rhoen.
Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht