Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Zeist, Brits oorlogsgraf (foto: Winfried Leeman)
Zeist, Brits oorlogsgraf (foto: Winfried Leeman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse oorlogsgraf in Zeist is een grafsteen van natuursteen. Het graf is 1 meter 40 breed en 2 meter 14 lang. De grafsteen is 80 centimeter hoog, 51 centimeter breed en 8 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de grafsteen luidt:

'O VALIANT HEARTS,
WHO TO YOUR GLORY CAME.

PILOT OFFICER R.A. PERCY.
SERGEANT A.M. CLARK.

DIED FOR THEIR COUTRY
JUNE 27th 1940'.

Wijziging
In eerste instantie stonden naast de grafsteen twee houten kruisjes met de namen van de omgekomen soldaten. Aanvankelijk wist men niet wie de twee omgekomen soldaten waren. Toen de identiteit van de slachtoffers in 1942 bekend werd, is de inscriptie op de grafsteen met hun namen aangevuld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse oorlogsgraf in Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan de twee militairen die zijn omgekomen toen op 27 juni 1940 hun vliegtuig boven Zeist neerstortte tijdens een luchtgevecht.

De namen van de twee slachtoffers luiden: A.M. Clark en R.A. Percy.

Een derde bemanningslid overleefde het luchtgevecht. De twee soldaten werden op 29 juni begraven op de Nieuwe Algemene begraafplaats.

Onthulling
De grafsteen is geplaatst tussen eind juni 1940 en mei 1942.

Locatie
Het graf bevindt zich op de Nieuwe Algemene begraafplaats (grafnummer C 1105 - 1106), gelegen aan de Woudenbergseweg te Zeist.

Bronnen

Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht