Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: H.J. Güse (1913-1988)
Onthulling: 17 september 1981
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door R.K. Basisschool De Biezenkamp.

Beek, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Beek (gemeente Berg en Dal) bestaat uit vijf zuilen, afgetopt met natuursteen en onderling verbonden door plaquettes. Op het monument staat de Amerikaanse legerster afgebeeld. Op de plaquettes is het wapen van Ubbergen, het wapen van de All American legerdivisie en het logo van het 508e Regiment Paratroopers dat Beek heeft bevrijd, aangebracht. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 4 meter breed en 4 meter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OPGEDRAGEN AAN DE BEVRIJDERS VAN BEEK.
82e LUCHTLANDINGSDIVISIE 1944
17 SEPTEMBER 1981'.

Symboliek
De zuilen verbeelden de verbondenheid van de vijf Ubbergse kerkdorpen. Schuine dekstenen wijzen naar de hemel, waar de bevrijders vandaan kwamen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Beek (gemeente Berg en Dal) aan de bevrijding van hun dorp op 17 september 1944 door het 508e Regiment Paratroopers en met name door Lt. John P. Foley.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht, omdat er behoefte was aan een plek in het dorp Beek waar de gesneuvelde militairen met name door hun oud-strijdmakkers herdacht kunnen worden.

Onthulling
Het monument is op 17 september 1981 onthuld door twee militairen van de American 82nd Airborne Infantry Division.

Locatie
Het monument is geplaatst in het John Foley plantsoen. De ingang van dit plantsoen is bij het gemeentehuis aan de Verbindingsweg te Beek (gemeente Berg en Dal). Hier bevindt zich tevens het oorlogsmonument.

Bron
Gemeente Ubbergen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jeroen-Paul | 4 mei 2020

Ter herinnering aan alle gesneuvelden, die met hun offer bijgedragen hebben aan onze vrijheid

| 4 mei 2020

Voor iedereen die zijn leven voor onze vrijheid heeft gegeven