Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Peter Arts (geb: 1943)
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door R.K. Basisschool De Biezenkamp.

Beek, oorlogsmonument (foto: Thea van Driel-Maas CC BY 3.0)
Beek, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Beek, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Beek (gemeente Berg en Dal) is een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van natuursteen. Het gedenkteken is 1 meter 65 hoog, 2 meter 37 breed en 48 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'SLACHTOFFERS UIT DE TWEEDE WERELDOORLOG 1940-1945
UIT DE DORPEN BEEK EN UBBERGEN'.

Hieronder zijn de namen van 43 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Beek (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan 43 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 43 slachtoffers luiden:

H. Aalbers, G. Arts, J. Arts, F. van Beuningen, H. Braam, W. Braam, J. Brandsma, Th. Campschreur, W. Creemers, L. Driessen, P. Duuring, H. van Ekeren, T. van Ekeren, J. Gaarenstroom, M. Gidding, M. Goossens, P. Güse, K. van Haaren, P. Heijnen, Th. Hendriks, P. Hens, A. Jacobs, R. Jakobs, G. Jansen, Ch. Kauffeld, M. Kersten, Th. Koopman, P. Lamers, L. Lelieveld, Th. Lentjes, A. Merkus, B. Paardekoper, F. Peters, G. Peters, H. Peters, W. Peters, A. Smid, M. Spillenaar Bilgen, M. Steenmans, H. Tissen, B. Verhagen, H. Verweij en J. Vroegop.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door mevrouw Jansen-Driessen, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Locatie
Het monument is geplaatst in het John Foley plantsoen, op de hoek Verbindingsweg/Rijksstraatweg te Beek (gemeente Berg en Dal). Hier bevindt zich tevens het bevrijdingsmonument

Bron
Gemeente Ubbergen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Gerrit Jansen | 1 mei 2020

Ondanks het stevige verzet tegen nazi Duitsland heeft het de familie zwaar getroffen, onze grootouders en hun voorgrootouders hebben eeuwen hier in Beek geleefd. Nu treft het ons, drie doden in 1 familie. Ook na 75 jaar doet het pijn. Mijn broertje was een van de eerste borelingen na de bevrijding, geboren op Waalheuvel in Ubbergen