Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Ingrid Kruit
Onthulling: 20 juni 1996
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Katholieke Basisschool Willibrordus.

Oud-Beijerland, 'Indië-monument' (foto: gemeente Oud-Beijerland)
Oud-Beijerland, 'Indië-monument' (foto: gemeente Oud-Beijerland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Oud-Beijerland (gemeente Hoeksche Waard) is een keramische wereldbol, aangebracht in een gedenksteen van natuursteen waarin witte gedenkplaten zijn ingemetseld. Het gedenkteken is 70 centimeter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep. De gedenkplaten vermelden de namen, geboorte- en sterfdata en sterfplaatsen van acht gesneuvelde militairen.

Tekst
De namen van de acht slachtoffers luiden: Simon Goudswaard; Arie Willem Lips; Marinus Oosterom; Neeltje Schipper; Jacob Stolk; Jan Arie Vermaas; Willem van Vliet; Pieter Johan Wallin.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Oud-Beijerland is opgericht ter nagedachtenis aan acht plaatsgenoten die als militair bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Simon Goudswaard, Arie Willem Lips, Marinus Oosterom, Neeltje Schipper, Jacob Stolk, Jan Arie Vermaas, Willem van Vliet en Peter Johan Wallin.

Simon Goudswaard, werd in Oud – Beijerland geboren op 10 december 1919 en sneuvelde in de rang van Sergeant bij het 1 – 1 – 15 Regiment Infanterie op 15 januari 1949 in Pelemsewoe. Hij ligt begraven op het ereveld te Candi / Semarang.

Arie Willem Lips, werd op 11 september 1920 in Oud – Beijerland geboren en sneuvelde tijdens een militaire actie in de rang van Korporaal bij het 1 – 1 – 12 Regiment Infanterie op 14 juli 1948 bij Sebandung. Hij ligt begraven op het ereveld Kembang Kuning / Surabaya.

Marinus Oosterom, was weliswaar op 30 november 1924 in Kockengen geboren en daar ook woonachtig, maar zijn directe nabestaanden woonden in Oud – Beijerland. Hij diende bij het Bataljon Limburg ven het 1e Regiment Stoottroepen in de rang van Korporaal. Bij een mijnexplosie werd hij op 30 september 1947 bij Semarang levensgevaarlijk gewond en overleed korte tijd later. Ook hij ligt evenals Simon Goudswaard op het ereveld Candi / Semarang begraven.

Neeltje Schipper, werd hier in Oud – Beijerland op 5 augustus 1925 geboren. Zij maakte als Sergeant 2e Klasse deel uit van het Vrouwen Hulp Korps. Op 8 januari 1950 overleed zij in Karang Endeh als gevolg van een ernstig auto-ongeval. Zij ligt op het ereveld Pandu / Bandung begraven.

Jacob Stolk, werd op 14 juli 1895 in Oud – Beijerland geboren en overleed op 18 september 1945 als lid van het KNIL op Zuid – Celebes. Ook dit oorlogsslachtoffer ligt evenals Simon Goudswaard en Marinus Oosterom op het ereveld Candi / Semarang begraven.

Jan Arie Vermaas, werd in Oud – Beijerland op 15 maart 1926 geboren. Hij sneuvelde op 4 april 1949 te Kediri als Soldaat van het 4e Garderegiment Grenadiers. Hij ligt evenals Arie Willem Lips begraven op het ereveld Kembang Kuning / Surabaya.

Willem van Vliet, is op dezelfde geboortedag als ik, namelijk 16 februari, maar dan in het jaar 1926 hier in Oud – Beijerland geboren. Hij diende eveneens in het 4e Garderegiment Grenadiers in de rang van Korporaal. Op 16 januari 1949 sneuvelde hij en werd evenals Arie Willem Lips en zijn regimentsgenoot Jan Arie Vermaas op het ereveld Kembang Kuning / Surabaya begraven.

Pieter Johan Wallin, zag op 9 november 1923 in Oud – Beijerland het levenslicht. Op 4 september 1945 kwam hij te Makassar / Muntjoa bij een vliegtuigongeluk om het leven. Hij maakte deel uit van het 18e Squadron Netherlands East Indies van de Royal Australian Air Force en was daar Reserve Eerste Luitenant – vlieger – waarnemer. Hij ligt op het ereveld Menteng Pulo / Jakarta begraven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 juni 1996 door burgemeester B.B.M. van der Hart en de voorzitter van VOMI Zuid-Holland Zuid, de heer G. de Jong.

Bronnen

  • Gemeente Oud-Beijerland, tegenwoordig gemeente Hoeksche Waard.
  • De heer Dominic W.G. Hoogsteder;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht