Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Prof. Nicolaas Jozef Hubertus Levigne (1905-1989)
Onthulling: 4 januari 1949
Adopteer dit monument.

Leeuwarden, gedenkramen in het provinciehuis (foto: Afke Zijlstra)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkramen in het provinciehuis te Leeuwarden bestaan uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het linkerraam is gewijd aan de Barmhartige Samaritaan en het rechterraam aan Sint-Martinus.

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkramen in het provinciehuis te Leeuwarden zijn een blijk van erkentelijkheid voor de menslievende wijze waarop de uit Limburg geëvacueerde bevolking in de hongerwinter van 1944-1945 door de Friese bevolking werd opgevangen en verzorgd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 januari 1949.

Locatie
De gedenkramen zijn aangebracht in de corridor bij de Statenzaal van het provinciehuis, gelegen aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht