Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument 1940-1945’ in Ooij (gemeente Berg en Dal) is een gedenksteen, opgetrokken uit rode baksteen. In het midden is een plaquette aangebracht, met in reliëf Sint-Joris en de draak. Aan weerszijden zitten schuin geplaatste zijvleugels, waarop natuurstenen zijn bevestigd met daarop de namen van 32 oorlogsslachtoffers. Het geheel wordt afgedekt met een natuurstenen volutenboog, waarop een Grieks kruis staat. Het monument is 2 meter 50 hoog, 2 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘1940-1945
OPDAT WIJ NIET VERGETEN’.

Wijzigingen
In 1989 zijn de witte naamplaten vervangen door granieten platen en is het reliëf onder de tekstplaat aangebracht.

Symboliek
Het verhaal van St.-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad.

De geschiedenis

Het ‘Monument 1940-1945’ in Ooij (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan 32 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 32 slachtoffers luiden:

Gerardus Arntz, Gerrit Arntz, Jopie Arntz, Johannes Bassant, Mieke Bouten, Gerardus Burgers, Johannes Derksen, Johannes Gerrits, Johannes van Haaren, Adriaan Janssen, Albertus Janssen, Christina Janssen, Dorothea Janssen, Johanna Janssen, Johannes Janssen, Theodorus Janssen, Wilhelmus Janssen, Arnoldus Kuster, Wilhelmus Peters, Johanna Philipsen, Aleida Scheers, Grada Scheers, Henrica Scheers, Henricus Scheers, Henricus L. Scheers, Johanna Scheers, Richardus Scheers, Petrus Smets, Antonius van Steen, Johanna van Steen-Gijsberts, Susanna Wegh en Christina van Woesik.

Tijdens de strijd om de Waalbrug liet een aangeschoten jachtbommenwerper van de bezetter twee bommen vallen boven Ooij. Ruim twintig burgers kwamen om in de kelders van het café van de familie Scheers. De overige op het monument vermelde inwoners sneuvelden in 1940 op de Grebbeberg, door verraad bij een dropping tijdens het ‘Englandspiel’, door een handgranaat, bij een bombardement op Nijmegen en na de oorlog door een landmijn.

Onthulling
Het monument is onthuld op 18 mei 1948.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de kerk, gelegen aan de Kerkdijk in Ooij (gemeente Berg en Dal).

Bronnen

  • Gemeente Ubbergen;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents