Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 18 mei 1948
Adopteer dit monument.

Ooij, 'Monument 1940-1945' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ooij, 'Monument 1940-1945' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ooij, 'Monument 1940-1945' (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Ooij (gemeente Berg en Dal) is een gedenksteen, opgetrokken uit rode baksteen. In het midden is een plaquette aangebracht, met in reliëf Sint-Joris en de draak. Aan weerszijden zitten schuin geplaatste zijvleugels, waarop natuurstenen zijn bevestigd met daarop de namen van 32 oorlogsslachtoffers. Het geheel wordt afgedekt met een natuurstenen volutenboog, waarop een Grieks kruis staat. Het monument is 2 meter 50 hoog, 2 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'1940-1945
OPDAT WIJ NIET VERGETEN'.

Wijzigingen
In 1989 zijn de witte naamplaten vervangen door granieten platen en is het reliëf onder de tekstplaat aangebracht.

Symboliek
Het verhaal van St.-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' in Ooij (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan 32 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 32 slachtoffers luiden:

Gerardus Arntz, Gerrit Arntz, Jopie Arntz, Johannes Bassant, Mieke Bouten, Gerardus Burgers, Johannes Derksen, Johannes Gerrits, Johannes van Haaren, Adriaan Janssen, Albertus Janssen, Christina Janssen, Dorothea Janssen, Johanna Janssen, Johannes Janssen, Theodorus Janssen, Wilhelmus Janssen, Arnoldus Kuster, Wilhelmus Peters, Johanna Philipsen, Aleida Scheers, Grada Scheers, Henrica Scheers, Henricus Scheers, Henricus L. Scheers, Johanna Scheers, Richardus Scheers, Petrus Smets, Antonius van Steen, Johanna van Steen-Gijsberts, Susanna Wegh en Christina van Woesik.

Tijdens de strijd om de Waalbrug liet een aangeschoten jachtbommenwerper van de bezetter twee bommen vallen boven Ooij. Ruim twintig burgers kwamen om in de kelders van het café van de familie Scheers. De overige op het monument vermelde inwoners sneuvelden in 1940 op de Grebbeberg, door verraad bij een dropping tijdens het 'Englandspiel', door een handgranaat, bij een bombardement op Nijmegen en na de oorlog door een landmijn.

Onthulling
Het monument is onthuld op 18 mei 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de kerk, gelegen aan de Kerkdijk in Ooij (gemeente Berg en Dal).

Bronnen

  • Gemeente Ubbergen;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.