Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jan Jans (zuil), John Grosman (beelden), Peter Elberse (gedenkplaten)
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.

Almelo, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: P. van Oostrum)
Almelo, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: P. van Oostrum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Almelo is een driehoekige, natuurstenen zuil, bekroond met een kruis. In iedere hoek van de zuil is een natuurstenen beeld van een mensenfiguur aangebracht: een vrouw met kind, een gedeporteerde en een verzetsman. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk met treden. Bij de zuil zijn zestien natuurstenen gedenkplaten aangebracht. Het gedenkteken is 7 meter hoog, 2 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De gedenkplaten bevatten de namen van ruim 400 oorlogsslachtoffers uit Almelo.

Wijziging
De gedenkplaten zijn in 2002 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Almelo herdenkt de ruim 400 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951 door burgemeester mr. J.M. van Ravesloot en de heer P.M. Roymans.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Weth. E. van Dronkelaarplein te Almelo.

Bronnen

  • Gemeente Almelo;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 249 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht