Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Adopteer dit monument.

Voorthuizen, 'Monument 1940-1945' (foto: Gemeente Barneveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Voorthuizen (gemeente Barneveld) is een reliëf, bevestigd op een gemetselde gedenksteen. Aan de onderzijde van de gedenksteen is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'HULDE AAN DE GEVALLENEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' in Voorthuizen (gemeente Barneveld) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Op de plaats waar het gedenkteken staat, waren de oorlogshandelingen het hevigst.

Oprichting
Het monument is geplaatst op initiatief van de Oranjevereniging te Voorthuizen.

Bron
Gemeente Barneveld.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht