Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Mevr. M.H. van Eijl-Eitink
Onthulling: 3 mei 1955
Adopteer dit monument.

Ruurlo, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ruurlo, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ruurlo (gemeente Berkelland) is een natuurstenen beeld van een voorovergebogen, knielende vrouwenfiguur met boven haar een wegvliegende vogel. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk, waarop een gedenkplaat is aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Wijziging
In 2000 is een plaquette met de namen van oorlogsslachtoffers uit Ruurlo aan het monument toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Ruurlo (gemeente Berkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

J. Bloemendaal, A.J. ten Dam, J. Dimmendaal, H. Eijting, W.L. Kock, B.J. Sieverink, D.J. Spanjar, mevrouw Spanjar-Koppel, G.J. Sprokkereef, G.J. Stokkink, J. Telkamp, P.W. Telkamp, A.A. de Vries en S. Wijler.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1955 door burgemeester mr. J.W. de Beaufort. De plaquette is onthuld op 15 augustus 2000.

Bron
Gemeente Berkelland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht