Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Drama van Benschop’ in Benschop (gemeente Lopik) is een klassiek vormgegeven kunststenen beeldengroep van twee vrouwenfiguren. Gezamenlijk houden zij een brandende fakkel vast. Daaronder is een gedenkplaat aangebracht. Onder de plaat bevindt zich het wapen van Benschop. Vóór de twee vrouwenfiguren ligt een met hardsteen omheind bloemperkje. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 50 centimeter diep. De tekst op de gedenkplaat is van verzetsstrijder en veehouder Jan van Schaik.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘GIJ MET U ALLEN, STOERE FIERE HELDEN.
VEREEND GEVALLEN, GIJ RUSTTET ZELDEN.
GIJ STONDT STEEDS KLAAR IN DEN NOOD.
BESEFTET HET GEVAAR, DOCH VREESDET GEEN DOOD.
GIJ OFFERDET UW LEVEN, EEN VAN ZIN.
VOOR GOD, VOOR VOLK, VOOR KONINGIN’.

Op de gedenkplaat zijn de namen van acht verzetsstrijders aangebracht.

Symboliek
De brandende fakkel symboliseert het verzetsvuur. De linkerfiguur houdt een palmtak van de vrede vast. De rechterfiguur heeft een zwaard in haar hand, waarmee uitdrukking wordt gegeven aan weerbaarheid.

De geschiedenis

Het monument ‘Drama van Benschop’ herinnert de inwoners van Benschop (gemeente Lopik) aan acht omgekomen verzetsstrijders uit het dorp.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Johannes Gerardus van de Ende, Jan Aart van Ieperen, Jasper van Ieperen, Adrianus Anthonius Klever, Adrianus Cornelis Klever, Theodorus Adrianus Klever, Hendrik Sattler en Adrianus Petrus van Vliet.

Op 13 februari 1945 werd door verraad een razzia op de boerderij van P. Klever (Benedeneind Zuidzijde 361) uitgevoerd, waarbij het tot een vuurgevecht kwam. De zoon des huizes liet hierbij het leven. Ook een naburige boerderij werd onderzocht, waarbij de plaatselijke commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten omkwam, nadat hij enkele Duitsers had doodgeschoten. Buitendien werden twintig Benschoppers gearresteerd en op het Wolvenplein in Utrecht verhoord. Als represaille werden zeven van hen op 17 februari 1945 op het erf van de boerderij van Klever gefusilleerd.

De naam van de omgekomen Henk Struik, commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, staat niet op het monument. Destijds vond men het niet verstandig om de naam van een gedeserteerde SS’er en Oostfrontstrijder op de gedenkplaat te zetten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 november 1945 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, jhr. mr. dr. L.H.N. Bosch Ridder van Rosenthal.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Benedeneind Zuidzijde, links naast een boerderij in Benschop (gemeente Lopik).

Bronnen

  • Gemeente Lopik;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Lopik, Geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek en Teun Winkelman. (Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, deel 18, 1996).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents