Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Sybold van Ravesteyn (ontwerper), Johannes W. Uiterwaal (beeldhouwer)
Onthulling: 7 november 1945
Adopteer dit monument.

Benschop, 'Drama van Benschop' (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Drama van Benschop' in Benschop (gemeente Lopik) is een klassiek vormgegeven kunststenen beeldengroep van twee vrouwenfiguren. Gezamenlijk houden zij een brandende fakkel vast. Daaronder is een gedenkplaat aangebracht. Onder de plaat bevindt zich het wapen van Benschop. Vóór de twee vrouwenfiguren ligt een met hardsteen omheind bloemperkje. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 50 centimeter diep. De tekst op de gedenkplaat is van verzetsstrijder en veehouder Jan van Schaick.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GIJ MET U ALLEN, STOERE FIERE HELDEN.
VEREEND GEVALLEN, GIJ RUSTTET ZELDEN.
GIJ STONDT STEEDS KLAAR IN DEN NOOD.
BESEFTET HET GEVAAR, DOCH VREESDET GEEN DOOD.
GIJ OFFERDET UW LEVEN, EEN VAN ZIN.
VOOR GOD, VOOR VOLK, VOOR KONINGIN'.

Op de gedenkplaat zijn de namen van acht verzetsstrijders aangebracht.

Symboliek
De brandende fakkel symboliseert het verzetsvuur. De linkerfiguur houdt een palmtak van de vrede vast. De rechterfiguur heeft een zwaard in haar hand, waarmee uitdrukking wordt gegeven aan weerbaarheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Ende Johannes Gerardus 02-01-1924 17-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Drama van Benschop' herinnert de inwoners van Benschop (gemeente Lopik) aan acht omgekomen verzetsstrijders uit het dorp.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Johannes Gerardus van de Ende, Jan Aart van Ieperen, Jasper van Ieperen, Adrianus Anthonius Klever, Adrianus Cornelis Klever, Theodorus Adrianus Klever, Hendrik Sattler en Adrianus Petrus van Vliet.

Op 13 februari 1945 werd door verraad een razzia op de boerderij van P. Klever (Benedeneind Zuidzijde 361) uitgevoerd, waarbij het tot een vuurgevecht kwam. De zoon des huizes liet hierbij het leven. Ook een naburige boerderij werd onderzocht, waarbij de plaatselijke commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten omkwam, nadat hij enkele Duitsers had doodgeschoten. Buitendien werden twintig Benschoppers gearresteerd en op het Wolvenplein in Utrecht verhoord. Als represaille werden zeven van hen op 17 februari 1945 op het erf van de boerderij van Klever gefusilleerd.

De naam van de omgekomen Henk Struik, commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, staat niet op het monument. Destijds vond men het niet verstandig om de naam van een gedeserteerde SS'er en Oostfrontstrijder op de gedenkplaat te zetten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 november 1945 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, jhr. mr. dr. L.H.N. Bosch Ridder van Rosenthal.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Benedeneind Zuidzijde, links naast een boerderij in Benschop (gemeente Lopik).

Bronnen

  • Gemeente Lopik;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Lopik, Geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek en Teun Winkelman. (Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, deel 18, 1996).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.