Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Sybold van Ravesteyn (ontwerper), Johannes W. Uiterwaal (beeldhouwer)
Onthulling: 7 november 1945
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument 'Drama van Benschop' in Benschop (gemeente Lopik) is een klassiek vormgegeven kunststenen beeldengroep van twee vrouwenfiguren. Gezamenlijk houden zij een brandende fakkel vast. Daaronder is een gedenkplaat aangebracht. Onder de plaat bevindt zich het wapen van Benschop. Vóór de twee vrouwenfiguren ligt een met hardsteen omheind bloemperkje. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 50 centimeter diep. De tekst op de gedenkplaat is van verzetsstrijder en veehouder Jan van Schaick.
Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:
'GIJ MET U ALLEN, STOERE FIERE HELDEN.
VEREEND GEVALLEN, GIJ RUSTTET ZELDEN.
GIJ STONDT STEEDS KLAAR IN DEN NOOD.
BESEFTET HET GEVAAR, DOCH VREESDET GEEN DOOD.
GIJ OFFERDET UW LEVEN, EEN VAN ZIN.
VOOR GOD, VOOR VOLK, VOOR KONINGIN'.
Op de gedenkplaat zijn de namen van acht verzetsstrijders aangebracht.
Symboliek
De brandende fakkel symboliseert het verzetsvuur. De linkerfiguur houdt een palmtak van de vrede vast. De rechterfiguur heeft een zwaard in haar hand, waarmee uitdrukking wordt gegeven aan weerbaarheid.
Achternaam | Voornamen | Geboren | Overleden |
---|---|---|---|
Ende | Johannes Gerardus | 02-01-1924 | 17-02-1945 |
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument 'Drama van Benschop' herinnert de inwoners van Benschop (gemeente Lopik) aan acht omgekomen verzetsstrijders uit het dorp.
De namen van de acht slachtoffers luiden:
Johannes Gerardus van de Ende, Jan Aart van Ieperen, Jasper van Ieperen, Adrianus Anthonius Klever, Adrianus Cornelis Klever, Theodorus Adrianus Klever, Hendrik Sattler en Adrianus Petrus van Vliet.
Op 13 februari 1945 werd door verraad een razzia op de boerderij van P. Klever (Benedeneind Zuidzijde 361) uitgevoerd, waarbij het tot een vuurgevecht kwam. De zoon des huizes liet hierbij het leven. Ook een naburige boerderij werd onderzocht, waarbij de plaatselijke commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten omkwam, nadat hij enkele Duitsers had doodgeschoten. Buitendien werden twintig Benschoppers gearresteerd en op het Wolvenplein in Utrecht verhoord. Als represaille werden zeven van hen op 17 februari 1945 op het erf van de boerderij van Klever gefusilleerd.
De naam van de omgekomen Henk Struik, commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, staat niet op het monument. Destijds vond men het niet verstandig om de naam van een gedeserteerde SS'er en Oostfrontstrijder op de gedenkplaat te zetten.
Onthulling
Het monument is onthuld op 7 november 1945 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, jhr. mr. dr. L.H.N. Bosch Ridder van Rosenthal.
Locatie
Het monument bevindt zich aan de Benedeneind Zuidzijde, links naast een boerderij in Benschop (gemeente Lopik).
Bronnen