Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: C. Lof
Onthulling: 4 mei 1987
Adopteer dit monument.

Brunssum, oorlogsmonument (foto: gemeente Brunssum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Brunssum is een kruis, vervaardigd uit cortenstaal. Achter het kruis is een betonnen gedenkmuur met bronzen tekstplaten geplaatst. Het kruis is circa 4 meter hoog.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Brunssum is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië of tijdens de strijd in Korea.

Oprichting
De plaatsing van het gedenkteken was een initiatief van de gemeente Brunssum, i.s.m. de firma Moonen-Luckers te Hoensbroek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1987 door deken Frencken.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats aan de Heufstraat te Brunssum.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht