Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Verzet Nederland
Ontwerper: Wim Harzing
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door School met de Bijbel Zonheuvel.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS Dolfijn.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Instituut Coolsma.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een terracotta beeld van een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur met gebalde vuisten en een touw om haar lichaam. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk. Het gedenkteken is 5 meter hoog, 1 meter 20 breed en 1 meter 20 diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'VRIJHEID KON SNEL HET KNELLEND JUK VERBREKEN.'

Op de voorzijde van het voetstuk zijn de namen van twaalf gesneuvelde verzetsmensen aangebracht:

'J.A. VAN BIJNEN
W.L.A. DU CELLIEE MULLER
S. ESMEIJER
J. GROENHUIJSE
A.TH.J.M. VAN DER HEIJDEN
MEJ. L.E. HOLST
J. JONGEJAN
C.B. NINABER VAN EIJBEN
B.A.W. SCHLIMMER
J.A. SCHOTEL
JHR. K.W.J. STOOP
G. VONK'.

Symboliek
De vrouwenfiguur staat symbool voor de vrijheid. Zij verbreekt de banden met het verleden en kijkt uit naar een nieuwe toekomst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bijnen Johannes Arnoldus 31-05-1910 01-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In het bijzonder worden twaalf plaatselijke verzetsmensen herdacht die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van deze twaalf slachtoffers luiden:

J.A. van Bijnen, W.L.A. du Celliée Muller, S. Esmeijer, J. Groenhuijse, A.Th.J.M. van der Heijden, mej. L.E. Holst, J. Jongejan, G.B. Ninaber van Eijben, B.A.W. Schlimmer, J.A. Schotel, jhr. K.W.J. Stoop en G. Vonk.

In 1944 kwamen de leiders van de Landelijke Knokploeg en de Landelijke Sabotage (Johannes Arnoldus van Bijnen en Samuel Esmeijer) tijdens een vuurgevecht in Apeldoorn om het leven. Zij werden begraven op de Nieuwe Algemene begraafplaats te Driebergen. Vier verzetsmensen werden gefusilleerd in kamp Amersfoort en twee verzetslieden sneuvelden tijdens het uitvoeren van een opdracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst in het park 'De Wildbaan', gelegen aan de Hoofdstraat te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dick Karssen | 4 mei 2020

Ook nu herdenken wij.

Nana | 1 mei 2020

Ria | 30 april 2020

Rijk | 30 april 2020

Lia de Boer | 30 april 2020

Voor onze vrijheid. Namens alle basisschoolleerlingen van Driebergen.

Marleen | 28 april 2020

Marleen | 28 april 2020

Gijsbert Voskamp | 28 april 2020