Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: H. Liefkes
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.

Kamerik, gedenkraam in het gemeentehuis (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis te Kamerik (gemeente Woerden) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam staan drie taferelen die de hongerwinter uitbeelden: een zeilboot met vuurtoren en eetschalen, een als Duitser verklede Magere Hein die een vrouw neerslaat, en een over een handkar gebogen man in de sneeuw.

Tekst
De tekst op het gedenkraam luidt:

'TER HERINNERING AAN
DE HONGERWINTER
1944 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het gemeentehuis herinnert de inwoners van Kamerik (gemeente Woerden) aan de hongerwinter van 1944-1945. Het gedenkteken is een geschenk van het voormalige Kamerikse Comité Voedselvoorziening in Oorlogstijd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1955.

Locatie
Het gedenkraam is aangebracht in de raadszaal van het gemeentehuis, gelegen aan het Burg. Breenplantsoen te Kamerik (gemeente Woerden).

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht