Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Piet de Springer’ in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) is een uit één blok hardsteen gehouwen mannen- en vrouwenfiguur, geplaatst op een hardstenen voetstuk. De figuren staan schouder aan schouder en kijken dezelfde richting uit. De vrouw heft haar hand op in een afwerend gebaar. De man heeft een zwaard in zijn handen. Op de voorzijde van het voetstuk is de fakkel van het verzet ingebeiteld. Het beeld is 1 meter 25 hoog, net als de sokkel.

Teksten
Het rondschrift op de basis van het beeld luidt:

‘MEN MOET GODE MEER GEHOORZAAM ZIJN DAN DEN MENSCHEN’.

De tekst op de voorzijde van het vetstuk luidt:

‘DEN VIJAND WEDERSTAAN
1940 – 1945′.

Op de linkerzijde van het voetstuk staan dichtregels:

‘DIT IS DE ROEM DER PARTIZANEN :
TE STRIJDEN, DE UITKOMST ONGETELD,
NIET DEINZEND VOOR HET DICHTST GEWELD
NOCH ZIJN MILJOENEN ONDERDANEN’.

De tekst op de rechterzijde van het voetstuk luidt:

‘ALLEEN TE STAAN DESNOODS, MET GOD
ALLEEN, GESTEUND DOOR ‘T STRAF GEWETEN,
IN ‘T KLEED, TOT OP DEN DRAAD VERSLETEN,
KONING TE ZIJN, IN ‘T VUILSTE KOT.’

De tekst op de achterzijde van het voetstuk luidt:

‘PIET
DE SPRINGER

JAN DE BLOOIS
GEBOREN TE MAASLAND 23 OCT. 1916
GEVALLEN TE LANGBROEK 30 DEC. 1944 TE LANGBROEK
GETROUW TOT IN DEN DOOD.’

Symboliek
Het monument is zowel een herdenkings- als grafmonument.

De geschiedenis

Het monument ‘Piet de Springer’ herinnert de inwoners van Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) aan de op 30 december 1944 omgekomen verzetsstrijder Jan de Bloois (alias Piet de Springer).

In 1943 werd Jan de Bloois in Engeland opgeleid als agent van het Bureau Inlichtingen. Van september tot december 1944 was hij werkzaam in Langbroek als koerier, verbindingsman en codist. Tijdens een ontsnappingspoging is hij door de bezetter doodgeschoten. Jan de Bloois heeft veel geallieerde piloten bijgestaan in hun tocht door bezet gebied.

Op het graf van Jan de Bloois hebben voormalige Britse piloten als dank voor zijn hulp een herdenkingsplaquette aan laten brengen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de N.H. begraafplaats, gelegen aan de Brink in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede).

Bronnen

  • Gemeente Wijk bij Duurstede;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht, Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents